Plafonarea prețurilor la energie ar putea continua și după martie 2025. Negocierile între Guvern și Comisia Europeană continuă

Plafonarea prețurilor la energie ar putea continua și după martie 2025. Negocierile între Guvern și Comisia Europeană continuă
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), a anunțat că actuala plafonare a prețurilor la energie va lua sfârșit în martie 2025. Însă, Guvernul ia în calcul ca aceasta să continue, totuși, și după martie 2025.

Surse guvernamentale susţin că există posibilitatea prelungirii plafonării şi după această dată, în forma actuală, a celor trei plafoane de preţ, în funcţie de consum: 68 de bani, 80 de bani şi 1,30 lei. Responsabilii negociază cu Comisia Europeană pentru continuarea acestui mecanism de sprijin pentru toţi abonaţii, potrivit Observator News.

Indiferent dacă prețul la energie va mai fi plafonat sau nu, consumatorii vulnerabili vor beneficia de un ajutor la plata facturilor. Ministerul Energiei, Ministerul Muncii şi Institutul Național de Statistică lucrează împreună pentru a identifica persoanele care fac parte din această categorie vulnerabilă. Lista va fi gata în ianuarie.

Sebastian Burduja, despre pregătirile Guvernului pentru iarnă: „Stăm bine”

Astăzi, în şedinţa de Guvern, Ministerul Energiei a anunţat că face scenarii pentru sezonul rece, analizează prognozele meteo şi evoluţia consumului de energie electrică şi gaz. Executivul a adoptat, în şedinţă, componenta Comandamentului de iarnă şi măsuri pentru sezonul rece.

„Stăm bine, avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%, acoperitor pentru ceea ce urmează în sezonul rece. Chiar dacă vor fi luni secetoase, până acum septembrie ne-a depăşit aşteptările, a plouat destul de mult. Cu 74% intrând în sezonul rece suntem în regulă. De asemenea, în ceea ce priveşte stocurile de gaze, România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene, cu 70 de zile înainte de termen. La această oră avem un grad de umplere de peste sută la sută. Se face un supraplin, o rezervă tehnică”, a transmis ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a vorbit și despre stocurile de cărbune din România, o resursă importantă pentru țara noastră.

„Vorbim de un stoc de 397.400 de tone în centralele Complexului Energetic Oltenia şi încă 117.000 de tone în cariere, în total 536.400 tone la CEO Oltenia. La Paroşeni, aproape 30.000 de tone de huilă. În Valea Jiului am reuşit să salvăm cele 2.000 de locuri de muncă, să ţinem în viaţă Complexul Energetic Valea Jiului, să îi dăm o nouă viaţă şi să putem să exploatăm în continuare Termocentrala de la Paroşeni. Faţă de anul trecut, creşterea este semnificativă, eram aproape de zero. La Electrocentrale Craiova, un CET important care funcţionează în continuare pe lignit, 87.600 de tone, de asemenea un nivel satisfăcător pentru pregătirea sezonului rece”, a adăugat acesta.

„Românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta”

Ministrul Energiei a spus că, împreună cu Dispecerul Energetic Naţional, au analizat scenariile pentru iarna aceasta. Acesta a subliniat eforturile făcute de Guvernul României pentru a asigura cetățenilor o iarnă lipsită de griji, în ceea ce privește căldura și prețurile facturilor.

„Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi unul moderat, în ambele scenarii, România va fi în siguranţă, deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta şi datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin, compensarea-plafonarea”, a mai explicat Burduja.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`