Unul dintre inițiatorii proiectului legii dării în plată la creditele pentru imobiliare, avocatul Gheorghe Piperea, consideră avertismentul dat de către Comisia Europeană (CE) cu privire la această lege ca fiind rezultatul preluării de către aceștia din urmă a mesajului lobby-iștilor bancari, cu tot cu erori, relatează cotidianul.ro.
„Într-o primă fază, să ştiţi că m-am simţit iritat, spre oripilat. Mă gândeam că, după ce a fost publicat şi acest avertisment de risc sistemic, mai are să mai vină Nunţiatura apostolică a Vaticanului în România să ne spună cât de gravă e legea. Dar, după aceea, mi-am dat seama că raportul Comisiei Europene vorbeşte despre varianta anterioară a legii, care acum este corectată, nu mai are niciun echivoc”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Piperea este de părere că este o neînțelegere în paragraful din raportul Comisiei Europene în care se vorbește despre retroactivitatea legii.
„Legea nu are efecte retroactive, ea doar se aplică acelor contracte care sunt în derulare şi au efecte în viitor. Poziţia aceasta este bizară şi pentru că, în mod evident, contrazice poziţia Parlamentului European din octombrie 2015”, explică Piperea.
În opinia avocatului, CE a preluat „mesajul, care se tot prezintă la televizor, al lobby-iştilor bancari, cu tot cu greşeli”: „Din nefericire, poziţia pe care o adoptă CE este similară cu cea adoptată de Banca Centrală Europeană, care a intervenit şi ea, anul trecut. Pe de altă parte, CE a spus şi despre Polonia că nu mai este stat de drept […], espre Ungaria a spus că este o dictatură în devenire […], după aceea, a spus despre Grecia – că n-are importanţă referendum-ul, ci are improtanţă sa-şi plătească datoriile. […] E aceeaşi CE în toate cazurile. Nu ştiu ce să cred. Începe să crească sentimentul eurosceptic în rândurile consumatorilor, pentru că aceştia încep să se întrebe dacă este vorba despre o uniune europeană a cetăţenilor europeni sau este vorba despre o uniune a băncilor din UE.”
Punctul de vedere adoptat de Comisie în ceea ce priveste această propunere legislativă este destul de asemănător cu cel al băncilor: „Un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditării, încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne”.