PIB-ul României a revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Ce prognoze economice aduc specialiștii pentru anul 2022

PIB-ul României a revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Ce prognoze economice aduc specialiștii pentru anul 2022
Foto: Pixabay.com

În aproximativ un an și jumătate, PIB-ul României a reușit să revină la nivelul pre-pandemic, în comparație cu crizele trecute, când economia și-a revenit în 5- 6 ani, după cum se arată într-o analiză a cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai, publicată de economedia.ro.

Școala de Științe Sociale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a realizat o analizată privind evoluția economiei românești. Aceștia au prezentat și o serie de previziuni pentru anul 2022.

Cum a reușit România să revină la PIB-ul de 1,5

Anul 2021 a fost anul „redresării deosebit de rapide”, subliniază cercetătorii, dar fenomenul a fost însoțit de creșterea presiunilor inflaționiste atât pe plan intern, cât și extern.

Economia României a beneficiat de o recuperare dinamică, înregistrând o creștere de 6,3%, până la finalul anului în curs, mai precizează specialiștii. PIB-ul țării a reușit să revină la nivelul pre-pandemic într-un timp de aproximativ un an și jumătate.

Comparativ cu momentele anterioare de criză, când economia a avut nevoie de 5-6 ani ca să își revină, în 2021 a reușit să se redreseze în doar 1 an și jumătate, iar experții au precizat motivele ce au condus la acest lucru:

Măsurile de sprijin, adoptate peste tot în lume au contribuit la redresarea rapidă și dinamică a economiilor mari din întreaga lume, iar de aceste măsuri a beneficiat și România. În vremuri normale, specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste măsuri nu ar fi fost adoptate.

Comparativ cu anul 2008, experții spun că un rol important l-a jucat și situația solidă a sectorului privat, dar și capacitatea agenților economici de a se adapta noilor condiții, impuse de pandemia de COVID-19. Turismul și industria ospitalității au fost cele mai afectate, dar au și ponderi reduse din PIB-ul României.

Specialiștii precizează în studiul lor faptul că economia României începe să scadă în cea de-a doua jumătate a anului 2021, iar acest lucru s-ar datora creșterilor inflaționiste, al blocajelor apărute la nivel global în sectorul de transport și aprovizionare și agravarea crizei energetice.

Cele mai importante evenimente economice ale anului 2021

Specialiștii de la FSEG au adus în discuție și unele dintre cele mai importante evenimente economice ale anului 2021. Spre exemplu, principalele piețe financiare ale lumii au revenit spectaculos după crahul spectaculos înregistrat la debutul pandemiei. Indicele S&P500 din New York a acumulat 33% în perioada de 22 de luni care au trecut de la debutul pandemiei, mai precizează sursa citată mai sus. Totodată, indicele BET al pieței de la București a ajuns la 21,5%.

Euro s-a depreciat în fața leului chiar de la debutul pandemiei de COVID. Deprecierea înregistrată a fost de 2,9%, reprezentând totuși o evoluție favorabilă comparativ cu alte monede din regiune.

În domeniul imobiliar, prețurile au înregistrat o scădere de scurtă durată. Aceasta a fost raportată la începutul pandemiei și a durat 1-2 luni, fiind urmată de o ascensiune extrem de rapidă. La nivel național, media a ajuns la 14,1%, în timp ce în București creșterea înregistrată a fost de 9%.

Previziunile specialiștilor pentru anul 2022

2022 va fi un an provocator din perspectiva menținerii echilibrelor psiho-socio-economice, de aceea, orice gestiune deficitară a pandemiei va genera efecte directe și imediate în evoluția societății și economiei naționale”, a precizat Daniel David, rectorul UBB din Cluj.

Pentru anul 2022, cercetătorii de la Cluj se așteaptă la o încetinire a ritmului de creștere economică. Aceștia estimează că după recuperarea din 2021 ritmul va scădea semnificativ, ducând la o creștere de 3,7% din PIB.

Cel mai probabil, atenuarea blocajelor existente în lanțurile globale de producție și distribuție, precum și a crizei energetice va fi un proces relativ îndelungat, limitând creșterea economică.

Mai mult decât atât, pandemia nu s-a încheiat încă și, în consecință, situația sanitară ar putea rămâne relativ dificilă în anul 2022 (mai ales în contextul în care vor apărea mutații noi ale virusului SARS-CoV-2).

În scenariul de bază, ne așteptăm ca factorii menționați mai sus să limiteze semnificativ – însă fără a inversa – tendința de creștere a economiei autohtone, mai ales în contextul în care se observă o revenire relativ rapidă a pieței muncii, iar fondurile europene alocate României în cadrul PNRR, de asemenea, sunt de natură să sprijine cererea internă pe parcursul anului viitor”, se arată în studiul publicat de către cercetătorii de la UBB Cluj.

Factorii de risc în 2022

Specialiștii sunt de părere că principalii factori de risc ce trebuie să fie urmăriți în 2022 sunt:

  • Presiunile inflaționiste atât pe plan global, cât și intern: șocurile inflaționiste mai persistente decât preconizate ar putea declanșa o întărire mai rapidă a politicii monetare cu efecte nefavorabile asupra creșterii economice și a condițiilor financiare.
  • Eventuala apariție a unor tulpini mai agresive ale virusului SARS-CoV-2.
  • Vulnerabilități specifice României: nivel relativ ridicat al deficitului de cont curent și al deficitului bugetar structural.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`