Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut îngrijorător în martie la 17,2% din totalul consumului.
Regiunea nord-est este cea mai afectată de piaţa neagră, care a atins 43,2%, zona de vest atingând şi ea nivelul de 27%.
De asemenea, sud-vestul a înregistrat nivelul 19,9%, iar sud –estul de 16,4%, informează Adevărul.
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilegale, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, ca stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie și clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria.
Aceștia solicită reglementările de ani de zile.
„În contextul creşterii contrabandei cu 1,6 puncte procentuale, nu ne putem dori decât ca Ministerul de Finanţe să aplice cât mai repede posibil pachetul de măsuri anunţate recent: actualizarea legislaţiei în domeniul contrabandei, în urma consultării cu toate părţile interesate, şi securizarea frontierelor, prin dotarea corespunzătoare a autorităţilor direct responsabile. Aceste măsuri, pe care le susţinem şi pe care le considerăm fundamentale în lupta cu contrabandiştii, nu suportă amânare, rezultatele lor compensând categoric costurile. Contrabanda finanţează reţelele de crimă organizată, blochează dezvoltarea regiunilor de frontieră şi reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii statului, aşa că ne bucurăm că stoparea ei devine o prioritate pentru Ministerul de Finanţe şi, implicit, pentru Guvernul României.”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.