Vin vremuri grele pentru piața imobiliară avertizează specialiștii. Având în vedere creșterea inflației și a dobânzilor care sunt la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, nici acest sector nu avea cum să nu fie afectat.
Indicele ROBOR a depăşit deja pragul psihologic de 6%. Pentru vara aceasta, circa 30% din băncile chestionate de BNR anticipează o tendinţă de scădere a cererii de credite.
Dragoş Vâlceanu, fondatorul Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, a spus pentru Antena 3 că se simte deja un recul al cererii pe piața imobiliară:
„Toată lumea își dorește ca prețurile să scadă în așa fel încât populația să-și permită să-și cumpere o locuință în condiții financiare cât mai avantajoase pentru toată lumea. Din păcate, noi lucrăm pe costuri și costurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, iar în acest moment nu ne putem aștepta la o scădere a prețurilor, cel puțin din acest punct de vedere, al costurilor.
Din punct de vedere al cererii, într-adevăr se simte un recul, pentru că populația în momentul de față este într-o perioadă de expectativă să vadă ce se va întâmpla cu prețurile. Deci, cererea a scăzut într-adevăr un pic, dar nu ne așteptăm ca prețurile să scadă din acest motiv”, a spus Dragoş Vâlceanu.
Banca Națională a României (BNR) se așteaptă ca rata anuală a inflaţiei IPC să crească până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%, potrivit Raportului asupra inflaţiei din luna mai.
Potrivit BNR, creșterea inflației va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producţie (cu energia, materiile prime, transportul), exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a ocazionat o transmisie relativ accelerată a acestora asupra preţurilor de vânzare ale bunurilor şi tarifelor serviciilor din coşul indicelui CORE2 ajustat.