Piața chiriilor, bulversată de pandemie. Studenții renunță la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților

Piața chiriilor, bulversată de pandemie. Studenții renunță la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților

Anul acesta, din cauza crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, piața chiriilor a avut foarte mult de suferit. Un tânăr absolvent de facultate care se afla în căutarea unui job în București a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Studenții renunță la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților

Florin a terminat Facultatea de Arhitectură. Cu toate că i s-a oferit posibilitatea să lucreze la firmatatălui său, o carmangerie mică, dar care asigură un trai liniștit familiei, tânărul refuzăsă lucreze în cadrul companiei.

”Tata ar fi vrut să mă facă cârnățar, dar prefer să vin să-mi caut de lucru în domeniul meu aici, în București. Cel mai greu a fost să-l conving să-mi plătească 6 luni chiria, cu condiția că dacă nu-mi găsesc de lucru, mă angajeazăla firma lui. Problema în București e că toți vor să-ți ia cât mai mulți bani. Nu-i interesează ce oferă la schimb.”

După nenumărate încercări, Florin a găsit să închirieze un apartament pe placul luila nici mai mult nici mai puțin decât 500 de euro

”Am postat un anunț pe un site de specialitate și la doar câteva ore telefonul a început să sune. Cred că am discutat cu toate speciile de șmecheri de Capitală. Unul m-a întrebat ce zonă prefer, cum să fie împărțit apartamentul, iar după ce i-am spus, s-a jurat că are ceva exact cum visam. M-am întâlnit cu el pe la 4 după-amiaza în zona Dristor. Apartamentul nu era la primul etaj, ci la 6/10. Nu era decomandat, iar baia era inutilizabilă. Al doilea care m-a fraierit a fost unul care m-a dus în zona Grigorescu. Mi-a prezentat un fel de hol mai larg dintr-un apartament deja închiriat, unde zicea că-mi pot amenaja un pat. Prețul era de 200 de euro pe lună. Mă uitam la el și nu-mi venea să cred. Al treilea era un apartamențel așa cum mi l-aș fi dorit, dar prețul urca la 500 de euro/lună. L-am rugat să mai scadă, iar argumentul lui știți care a fost? Că populația lumii crește, iar Pamântul rămâne constant în dimensiuni, ceea ce face ca prețurile să urce. Ideea e că mai rămân o săptămână la București – stau acum la un fost coleg de grupă din facultate – după care merg la Cluj să-mi încerc și acolo norocul. Dacă nu e să fie și pierd pariul cu tata, o să ajung cârnățar!”, a mărturisit Florin.

Administratorii apartamentelorde închiriat refuză să mai lase la preț

Cu toate că în București, criza sanitară a mai redus din prețurile chiriilor, oferta este încă mult deasupra cererii. Asta, din cauză că în contextul pandemiei,cursurile universitare se țin mai mult online, adică nu e nevoie de prezența fizică a studenților. Prin urmare, anul 2020 este unul atipic, având în vedere faptul că, de obicei, toamna aducea de regulă și explozia prețurilor la chirii, odată cu sosirea noilor studenți în Capitală.

Pe de altă parte, administratorii apartamentelorde închiriat sunt de părere că odată ce economia va scădea anul ăsta cu 5%, nu există motive întemeiate pentru care să reducă prețul mai mult de atât. (Ioan T., administrator a 7 apartamente de închiriat)

Un alt raționament al proprietarilor este că cei care vor să închirieze sunt ”hoți”.

”Ei știu că piața e dezechilibrată și vor să ne forțeze mâna și să închiriem pe nimic. Nu și-au găsit fraierii, atât am de zis”, a afirmat reprezentantul unei mici firme de intermedieri imobiliare din Sudul Capitalei.

”Un client de-al meu a închiriat un apartament de lux unor oameni de afaceri din fosta URSS. Timp de 3 luni au plătit chiria la timp, iar în a patra le-o fi picat vreun deal că au plecat lăsând apartamentul devalizat. Prizele scoase din pereți, chiuveta spartă bucăți… și acum se judecă cu ei. Păi eu nu vreau să trec prin așa ceva”, a mai spus intermediarul imobiliar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`