Odată cu declanșarea pandemiei, așteptările românilor care căutau anunțuri imobiliare despre apartamente de vânzare erau ca prețurile să scadă. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat, iar după câteva luni de incertitudini, cererea a continuat să existe, iar prețurile apartamentelor de vânzare în București și-au urmat cursul ascendent.
Prețurile apartamentelor de vânzare continuă să crească, iar dintre marile oraşe, cele mai mari majorări au fost înregistrate în Bucureşti şi Braşov, în special pentru proprietăţi aflate în construcţie sau recent finalizate.
Potrivit imobiliare.ro, suma medie solicitată, la nivel naţional, de vânzători de apartamente (noi şi vechi) s-a majorat cu 0,7% în luna mai, ajungând la un nivel de 1.406 euro pe metru pătrat util, faţă de 1.396 de euro pe metru pătrat util la finele lui aprilie.
Au fost majorări în cinci dintre cele şase mari oraşe monitorizate de platforma de anunțuri imobiliare, însă în Braşov şi în Bucureşti au fost observate cele mai semnificative majorări de preţ.
Pe parcursul lunii mai, apartamentele de vânzare în Bucureşti au înregistrat un avans general de 3,8%, de la o medie de 1.430 de euro pe metru pătrat util, până la 1.484 de euro pe metru pătrat. Cerințele vânzătorilor au crescut atât în ceea ce privește apartamentele de vânzare în blocurile vechi ale căror prețuri s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.402 euro pe metru pătrat, la 1.415 euro pe metru pătrat), cât și în cazul apartamentelor de vânzare aflate în complexe rezidențiale noi care au înregistrat o creştere a prețurilor de 6,6%, de la 1.448, la 1.543 de euro pe metru pătrat.
În cele două centre regionale, București și Brașov, cumpărătorii au arătat un interes crescut față de apartamentele de vânzare aflate în construcții noi, fie că acestea sunt finalizate, fie că încă sunt în etapa de construire.
Printre avantajele apartamentelor de vânzare în blocuri noi din București și Ilfov se numără faptul că:
Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna iulie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 59.326 de imobile, cu 4.545 mai multe față de luna iunie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna iulie este cu 9.173 mai mare față de perioada similară a anului 2020.
Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în iulie 2021, în București – 10.592, Timiș – 3.312 și Cluj – 3.221.
În continuare, majoritatea cumpărătorilor români de imobile le achiziționează cu ajutorul unor credite bancare. Numărul ipotecilor, la nivel național, în iulie 2021, a fost de 27.637, cu 907 mai mare față de iulie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 6.012, Ilfov – 4.210 și Cluj – 1.495.
Piața de apartamente de închiriat în București și Ilfov mai este încă sub efectul contextului pandemic. Impactul major a fost resimțit în cursul anului 2020, când, potrivit datelor imobiliare.ro, oferta de apartamente de închiriat în marile orașe din România a fost mai mare cu peste 30% față de anul precedent. Mai exact peste 74.000 de apartamente și case au fost scoase la închiriere, cumulat, în București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara în 2020, față de 56.000 în 2019.
În contextul respectiv, proprietarii de apartamente de închiriat din București au fost în situația de a fi nevoiți să scadă chiria, iar suma solicitată de către aceștia a fost cu 6% mai mică pentru apartamentele cu două și trei camere, și, respectiv, cu 8% pentru garsoniere și apartamentele cu patru camere.
Anul acesta, evoluția prețurilor chiriilor în această zonă a țării depinde în continuare de numărul companiilor care continuă să accepte munca de acasă, ceea ce presupune că o bună parte din angajați au revenit în orașele de origine, dar și de modul în care se vor desfășura cursurile universităților începând cu luna octombrie.
Acesta este contextul actual al pieței imobiliare din această zonă a țării, însă, dacă te numeri printre cei care au preferat să amâne achiziționarea unui apartament în speranța că impactul pandemiei va duce la scăderea prețurilor, evoluția lor din ultimele luni ar trebui să îți dea de gândit.
Piața nu dă semne de scădere, ci chiar din contră. Așadar, dacă decizi că vrei să începi să cauți anunțuri imobiliare de apartamente de vânzare în București și Ilfov, verifică oferta agențiilor imobiliare RE/MAX din București.
Anunțurile sunt actualizate în permanență, tocmai pentru a se asigura că pot identifica rapid locuința care se potrivește fiecărui tip de client.
În România, RE/MAX este cea mai mare rețea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de agenți imobiliari, având, în prezent, peste 50 de francize și peste 600 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand național în imobiliare. Planul de extindere la nivel național al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate și peste 1.000 de agenți imobiliari.
La nivel mondial, RE/MAX este unul dintre principalii francizori imobiliari, cu peste 140.000 de agenți, care activează în peste 100 de țări și teritorii. În Europa, RE/MAX este prezent în 40 de țări, cu peste 2.000 birouri și 26.000 de agenți, continuând să se extindă.
Compania a fost fondată în 1973 de Dave și Gail Liniger, cu o cultură antreprenorială inovatoare, oferind agenților și francizaților săi flexibilitatea de a-și opera afacerile cu o mare independență. Pentru mai multe detalii accesați Remax.ro!