Petre Daea este îngrijorat de cât a ajuns să coste ceapa. Un kilogram de urzici mai scump decât un kilogram de pulpă de porc
Prețurile verdețurilor de sezon sunt ceva mai mari decât în anii trecuți iar agricultorii pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari la curent și gaze din timpul iernii.
30 de lei costă kilogramul de urzici la Obor, în nordul țării poate ajunge și la 50 de lei
Kilogramul de urzici se vinde în Piața Obor cu un preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei. Urzicile sunt mai scumpe decât un kilogram de pulpă de porc.
Spanacul se vinde cu 8 lei kilogramul, în timp ce loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei / legătura.
În alte zone din ţară, urzicile și verdețurile de primăvară sunt şi mai scumpe.
De exemplu, în Piatra Neamţ, unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram de urzici. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei, potrivit TVR.
Nu doar verdețurile s-au scumpit. Ceapa uscată a ajuns să coste chiar şi 7 lei. Cea mai multă vine din Olanda şi Austria. Comercianţii spun că nu găsesc suficientă ceapă românească.
Ministrul Agriculturii se contrazice cu vânzătorii pentru prețul cepei: ”Am fost azi dimineaţă în piaţă la Iaşi, am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani.
Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu 7 lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională.
Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, a declarat ministrul Agriculturii.