Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), se arată că în primul trimestru al anului, creditele ipotecare acordate în România s-au ridicat la 1,1 miliarde de euro, în creștere cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În plus, raportul subliniază că 58,2% din locuințele vândute au fost achiziționate cu numerar.
SVN Credit România a raportat că procentul național de locuințe achiziționate printr-un credit ipotecar a fost de 41,8% în primul trimestru al anului 2023. Cu toate acestea, această cifră este probabil mai mică dacă se iau în considerare creditele de consum cu credite ipotecare și refinanțarea creditelor ipotecare, care au fost incluse și în total. numărul de credite ipotecare înregistrate în această perioadă.
Dintre toate piețele rezidențiale majore din România, Brașov a avut cel mai mare procent de locuințe achiziționate cu numerar, peste 69,5% din casele și apartamentele vândute în perioada ianuarie-martie fiind cumpărate astfel.
Potrivit unei analize a SVN, orașul cu cel mai mic procent de tranzacții finanțate exclusiv din resurse personale a fost Clujul, unde peste 51,6% din locuințele tranzacționate au fost achiziționate prin credite ipotecare, lăsând mai puțin de 48,8% să fie cumpărate cu resurse personale.
Pe parcursul primului trimestru, peste jumătate (50,2%) din totalul tranzacțiilor cu locuințe din București și Ilfov au fost realizate din fonduri personale, în timp ce restul de 49,8% au fost achiziționate prin credit ipotecar, scrie Digi24.
Potrivit sursei furnizate, se estimează că aproape 44,2% din gospodăriile din județul Timiș au fost achiziționate printr-un credit ipotecar. Acest procent plasează județul drept a doua cea mai mare piață ipotecară din țară, în funcție de numărul de credite ipotecare nou înregistrate în 2023. Pe primul loc se află zona București – Ilfov. Pozițiile a treia și a patra sunt deținute de Cluj și, respectiv, Constanța, iar Brașovul urmează îndeaproape. Aceste regiuni au avut cel mai mare număr de credite ipotecare noi în primul trimestru al acestui an.
Conform datelor culese de SVN România | Credit & Financial Solutions, Banca Națională a României (BNR) a raportat că noile credite ipotecare acordate în perioada analizată au atins în jur de 1,1 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 1,3% față de nivelul T1 2022.
„2023 a debutat cu o creştere anuală de 21,1% a valorii totale de credite ipotecare noi acordate comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. Februarie a adus o scădere de 0,9% în timp ce în martie s-a înregistrat o scădere anuală de 9,3% a totalului de credite ipotecare noi acordate comparativ cu martie 2022″, se menţionează în raportul de specialitate.