Peste 8 euro costă kilogramul de unt în unele state UE: Cu 68% mai scump decât anul trecut

Peste 8 euro costă kilogramul de unt în unele state UE: Cu 68% mai scump decât anul trecut
sursă foto: Unsplash

Prețul mediu din UE al untului a ajuns la 790 de euro suta de kilograme, un nou record pe această piață. Față de anul trecut, suta de kilograme este cu 68% mai scumpă, noile tarife fiind chiar mai mari decât în 2022, un alt an cu recorduri negative pe acest segment.

Prețul mediu în Europa a atins un nou record, peste cel din 2022

Prețul la producător al untului se îndreaptă spre pragul de 800 de euro suta de kilograme, în medie, în Europa, după creșteri accelerate ce s-au acutizat după luna august, arată ultimele date ale Comisiei Europene updatate în data de 16 octombrie, potrivit Economica.

În săptămâna ce s-a terminat în data de 13 octombrie vorbim deja despre o medie de 790 de euro suta de kilograme, ceea ce înseamnă o creștere cu 68% față de perioada similară a anului trecut, după un plus de 1,3% în ultima săptămână.

În state precum Estonia, Cehia, Germania, Italia, costul sutei de kilograme de unt a fost de peste 830 de euro, contrabalansând cu țări precum Slovacia, unde media a ajuns la 729 de euro.

Este, de asemenea, cel mai mare preț atins în acest an, fiind superior chiar și pragului atins în 2022, un alt an în care prețul untului a explodat pe fondul contextlui generat de războiul din Ucraina.

Atunci, s-a ajuns la 727 de euro în iulie, în vreme ce la începutul acestui an media era de 549 de euro. În septembrie 2022, 100 de kilograme costa, în medie, 724 de euro.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`