Peste 40% din totalul deținuților din Penitenciarul Timișoara lucrează lunar în unităţi de producţie special amenajate în instituţie sau chiar la fabricile din zonă.
Majoritatea companiilor sunt private, iar printre ele se numără TRW Automotive (producţie de componente auto), Rilug (confecţii de pantofi) sau AEM (producţie de contoare electrice).
Deținuții sunt selectați în Comisia de Selecționare și repartizare la muncă din cadrul Penitenciarului Timişoara.
Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească fac referire la comportament avut pe perioada detenției, vârstă, calificarea profesională, educația, regimul de pedeapsă, tipul de pedeapsă pentru care au fost condamnați, notează zf.ro.
„Deţinuţilor le revine un procent de 40% din salariul negociat cu companiile private, iar tarifele orare se situează în jurul sumelor de 7,6 lei/oră/ timp de zi şi 9,5 lei/ oră/ timp de noapte”, explică directorul penitenciarului, Ioan Băla.
Programul variază între șase și opt ore lucrate pe zi, iar pe lângă bani, deținuții care lucrează pot primi mai multe recompense – fie mai multe pachete decât ceilalți colegi ai lor, fie pot beneficia de mai mult vizite.
În același timp, beneficiile sunt și de partea companiilor angajatoare pentru că nu mai pierd timp cu selecția angajaților, nu plătesc contribuții salariale la bugetul de stat, TVA-ul înscris pe factură este dedus, forța de muncă este disciplinată, constantă și stabilă, prețutile sunt negociabile, se poate opri procesul de producție la solicitarea beneficiarului forței de muncă speciale pe anumite perioade de timp, nu există riscul sustragerii materialelor sau uneltelor.