Peste 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Recordul a fost stimulat de seria de cutremure din Gorj și de schimbările legislative
Peste 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, un record istoric care a fost stimulat de seria de cutremure din Gorj de anul trecut și de modificările aduse la legea privind asigurările obligatorii, potrivit Economica.net.
Peste 23% dintre locuințe sunt asigurate
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) spune că aproximativ o treime dintre locuințele din urban sunt asigurate din acest punct de vedere.
„Pentru noi, fiecare proprietar asigurat în fața dezastrelor naturale reprezintă o mică victorie. Închidem luna iulie cu un grad de acoperire de 23% la nivel național și cu vestea bună că 30% din locuințele din mediul urban sunt acum sub protecție financiară. La fel de important este și faptul că nu mai există județe cu grad de cuprindere sub 10%”, au declarat cei de la PAID.
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie și vine să acopere daunele produse locuințelor de către eventuale inundații, cutremure sau alunecări de teren.
Astfel de polițe costă 130 de lei/an pentru o locuință tip A, cu o sumă maximă asigurată de 100.000 de lei, respectiv 50 de lei/an pentru o locuință tip B, cu o sumă maximă asigurată de 50.000 de lei.
Locuințele tip B sunt cele cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (de exemplu, chirpici).
Schimbări legislative
Dintre schimbările aduse legislației de profil, este de menționat că o locuință nu mai poate fi înregistrată în Cartea Funciară fără o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.
O altă schimbare legislativă se referă la introducerea posibilității de a contracta o asigurare multianuală.
O noutate este și faptul că, în cazul contractelor multianuale, condițiile de asigurare pot fi negociate, mai notează Economica.net.