Peste 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Recordul a fost stimulat de seria de cutremure din Gorj și de schimbările legislative

Peste 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. Recordul a fost stimulat de seria de cutremure din Gorj și de schimbările legislative
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 23% dintre locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, un record istoric care a fost stimulat de seria de cutremure din Gorj de anul trecut și de modificările aduse la legea privind asigurările obligatorii, potrivit Economica.net.

Peste 23% dintre locuințe sunt asigurate

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) spune că aproximativ o treime dintre locuințele din urban sunt asigurate din acest punct de vedere.

„Pentru noi, fiecare proprietar asigurat în fața dezastrelor naturale reprezintă o mică victorie. Închidem luna iulie cu un grad de acoperire de 23% la nivel național și cu vestea bună că 30% din locuințele din mediul urban sunt acum sub protecție financiară. La fel de important este și faptul că nu mai există județe cu grad de cuprindere sub 10%”, au declarat cei de la PAID.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie și vine să acopere daunele produse locuințelor de către eventuale inundații, cutremure sau alunecări de teren.

Astfel de polițe costă 130 de lei/an pentru o locuință tip A, cu o sumă maximă asigurată de 100.000 de lei, respectiv 50 de lei/an pentru o locuință tip B, cu o sumă maximă asigurată de 50.000 de lei.

Locuințele tip B sunt cele cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (de exemplu, chirpici).

Schimbări legislative

Dintre schimbările aduse legislației de profil, este de menționat că o locuință nu mai poate fi înregistrată în Cartea Funciară fără o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.

O altă schimbare legislativă se referă la introducerea posibilității de a contracta o asigurare multianuală.

O noutate este și faptul că, în cazul contractelor multianuale, condițiile de asigurare pot fi negociate, mai notează Economica.net.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi