Peste 20% din forţa de muncă a României a migrat peste hotare. Potrivit Eurostat, unul din cinci români cu vârsta între 20 şi 64 de ani avea, în anul 2017, rezidenţa în alte state membre ale Uniunii Europene, ceea ce plasează România pe primul loc în UE după indicatorul privind mobilitatea forţei de muncă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Situaţia de piaţa muncii din România pare să devină din ce în ce mai tensionată. Potrivit datelor de la INS, în primele şase luni ale anului, numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut cu peste 3.000 de joburi, până la circa 55.000.
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat învăţământ, în industria prelucrătoare, în tranzacţiile imobiliare dar şi în transporturi. Tocmai din acest motiv, tot mai mulţi români aleg să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun.
Pentru anul 2018, românii au condus detaşat în clasamentul european al persoanelor cu vârstă activă plecate în străinătate. În cazul României, 21,4% dintre românii cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani au părăsit ţara, proporţie semnificativ mai mare decât în Croaţia, Lituania sau Bulgaria. Diaspora română are cel mai mare procent de supracalificaţi, jumătate din emigranţii români cu studii superioare au ocupaţii care solicită calificări inferioare celor deţinute de ei.