Peste 1,6 milioane de români vor plăti pentru cutremurul din Turcia sau inundațiile din Grecia

Publicat: 18 09. 2023, 10:08
Foto: Pixabay.com

Evenimente precum cutremurul din Turcia sau inundațiile din Grecia (ca să ne referim doar la țări în care românii călătoresc des) pun presiuni majore pe costurile asigurărilor, cu atât mai mult cu cât în Europa avem de-a face, după multă vreme, și cu un război.

Cei 1,6 milioane de români care își asigură anual casele, precum și toți cei care o vor face de acum înainte vor plăti mai mult pentru asigurările lor

Peste 1,6 milioane de români încheie în fiecare an o asigurare facultativă de locuință, câteva sute de mii dintre aceștia fiind chiar obligați să o facă, pentru că dețin locuințe luate prin credit ipotecar, arată Economica.

Printre ei și oameni care nici măcar nu au opțiune, fiind obligați de banca unde au credit ipotecar să încheie asigurarea de locuință. Încă nu e clar cât de mari vor fi scumpirile, însă este cert că acestea vor exista.

Pentru ei și nu doar pentru ei, evenimentele catastrofale din ce în ce mai dese reprezintă o veste cât se poate de proastă. Mai mult, vin vremuri dificile și pentru sistemul de asigurări obligatorii, în condițiile în care Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) trebuie să cedeze către reasigurători sume din ce în ce mai mari pentru a putea acoperi riscurile unui eveniment major.

Cea mai mare parte a riscurilor potențiale (în special cele de natură catastrofală), deci responsabilitatea de achita cea mai mare parte din daune, este transferată către firme de reasigurare.

Pentru acest serviciu, firmele de reasigurare încasează o primă, pe același principiu ca în cazul relației client-asigurător. Problema este nu doar că această primă este din ce în ce mai mare ci chiar că unii dintre reasigurători, de dimensiuni deloc neglijabile, consideră atât de mari riscurile încât s-au retras total de pe piață, ceea ce, pe termen lung, ar putea duce inclusiv la ieșirea din piață a unor firme de asigurare. Deocamdată, însă, e cert că, fiind jucători mai puțini, costul reasigurării va fi din ce în ce mai mare, arată Economica.

Potrivit legii, nicio asigurare facultativă nu poate fi emisă fără ca solicitantul să dețină o asigurare obligatorie a locuinței, vândută de PAID. PAID acoperă strict riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și doar în limita a 20.000 de euro. Tot legea spune că, în aceste limite, toate daunele asigurate, deci și cele care intră pe polițele facultative, intră în sarcina PAID.

” Piața obligațiunilor legate de riscurile catastrofale s-a modificat masiv. Randamentele oferite în acest moment sunt mult mai mari chiar decât în perioada 2012-2017, de 7% în iulie 2023, față de doar 3% în 2017″, scriu specialiștii Swiss Re Institute. Randament mai mare, înseamnă costuri mai mari pentru cei care plasează riscurile și, pe circuit, prime mai mari pentru cei care își asigură locuințele.