Ce RISCĂ crescătorii dacă NU lasă veterinarii să le ia porcii din curte

Ce RISCĂ crescătorii dacă NU lasă veterinarii să le ia porcii din curte

Spectrul pestei porcine bântuie toate satele și comunele României, chiar dacă focarele epidemiei s-au manifestat în doar unele zone. Crescătorii sunt îngrijorați fie că au exploatații comerciale, fie numai câteva capete crescute pentru masa de Crăciun. Toți se tem că ziua de mâine le va aduce la poartă medicii veterinari veniță să le ia porcii și să îi sacrifice pentru că în apropiere s-a găsit un nou focar epidemic.

Cei care au porci în gospodărie se întreabă ce pățesc dacă refuză să lase medicii veterinari să le intre în curte și să le omoare porcii.

Trebuie ştiut că decizia de sacrificare a porcilor din gospodăriile unei comune sunt luate la nivel județean dacă acolo se identifică un focar de Pestă Porcină Africană sau dacă în apropiere există cazuri de boală cu risc de contaminare a suinelor din respectiva localitate, scrie Agrointel.

Actul normativ care îi obligă pe crescătorii de porci să se supună indicațiilor medicilor veterinari seste Hotărârea de Guvern HG nr. 984/2015 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, cu modificările sale ulterioare.

În acest act normativ, articolul 2, litera c, punctul 13 prevede sancțiuni sub formă de amendă pentru ”refuzul sau împiedicarea de către proprietarii ori deținătorii de animale a tăierii sau uciderii, după caz, a animalelor bolnave ori suspecte de boli transmisibile la animale, precum și a confiscării și distrugerii produselor și subproduselor provenite de la acestea sau a altor obiecte contaminate, în scopul lichidării focarelor și prevenirii difuzării bolilor transmisibile supuse măsurilor oficiale de declarare și carantină”.

Valoarea amenzilor sunt de la 2.400 la 3.600 de lei în cazul persoanelor fizice și de la 12.000 de lei la 24.000 la persoanele juridice.

Pentru a preveni situațiile în care porcii le vor fi omorâți ca măsură de prevenție, fără a lise face analize, gospodarii preferă să sacrifice animalele dacă află că în apropiere se confirmă vreun focar.

Până la acest moment, oficial, numărul porcilor sacrificați se ridică la peste 130.000 la nivel național, peste jumătate fiind suine din gospodăriile populației, restul din ferme comerciale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante