Pesta porcină loveşte ţară după ţară, atât din Europa, cât şi pe alte continente. În timp ce estonienii au reuşit să ţină sub control boala, virusul a ajuns, cel mai recent, în China, casă pentru jumătate din efectivul total de porci din lume, iar britanicii se tem că lucrătorii est-europeni ar putea duce şi la ei această epidemie, scrie Adevărul.
Epidemia începută în 2014 în Lituania a trecut la scurt timp în Polonia, apoi în Letonia şi Estonia. În 2017 a ajuns cu primele cazuri în Cehia, iar la începutul lui 2018 a atăcat România, Ungaria, Rusia şi, mai nou, Moldova. În ultimele săptămâni s-au raportat focare şi în China, ţara care găzduieşte jumătate din efectivele porcine ale lumii.
În ritmul în care virusul se răspândeşte la momentul actual, ar dura câţiva ani până să ajungă la fermele din Marea Britanie. Însă oficiali ai asociaţiei naţionale de porci sunt preocupaţi că boala ar putea face un salt brusc, adusă de mare parte din agricultorii din Marea Britanie proveniţi din Europa de Est, cei mai numeroşi fiind românii şi bulgarii.
În Germania, agricultorii au cerut sacrificarea a 70% din populaţia de mistreţi, despre care se presupune a număra câteva sute de mii de exemplare. Danemarca, principal exportator de carne de porc, plănuieşte să construiască un gard de-a lungul graniţei cu Germania, pentru a preveni migrarea mistreţilor. Institutul Naţional Veterinar din Danemarca a estimat că un focar ar putea costa ţara până la 10 miliarde de coroane daneze (1,2 miliarde de lire sterline).
Europa a mai fost lovită de pesta porcină africană în 1957, când a fost introdusă în Portugalia, după ce porcii de lângă un aeroport din Lisabona au fost hrăniţi cu mâncarea unei companii aeriene infectată cu acest virus. Boala s-a răspândit în Spania şi Franţa şi a fost eradicată pe continent abia 33 de ani mai târziu, în 1990.
Acum însă epidemia se răspândeşte cu o viteză mult mai mare. O oportunitate crucială de limitare a răspândirii virusului a fost ratată în 2007, când oficialilor georgieni le-au trebuit aproximativ trei luni pentru a diagnostica boala, după ce a fost introdusă în ţară din Africa de Est. În momentul în care a fost făcut diagnosticul, probabil ea trecuse deja frontierele internaţionale. În următorii câţiva ani, răspândirea a fost lentă şi, uneori, boala părea a fi sub control.
Acum însă, pesta porcină africană parte să fie hotărâtă să decimeze cât mai mult. Iar pieţele internaţionale de mărfuri reacţionează la această boală, potrivit Bloomberg.
Preţurile la carnea de porc au crescut cu aproape 5% de la sfârşitul lunii iulie până în acest moment, iar acţiunile celei mai mari companii de porci din lume, WH Group Ltd, au scăzut cu 6% de la primul focar. Totodată, în toată lumea există temeri că preţurile mai mari la carnea de porc vor accelera inflaţia.