Lecţia pe care Polonia o oferă autorităţilor române: Cum şi-au revenit fermele de porci în plină criză a pestei

Publicat: 30 08. 2018, 12:27

Industria creşterii porcului din România trece prin cea mai mare criză posibilă după ce virusul peste porcine africane a făcut ravagii, fiind depistat în cel puţin 10 judeţe unde au fost sacrificaţi câteva sute de mii de animale. Şansele ca industria să îţi revină prea curând sunt extrem de mici.

Dar, cu toate acesteal un exemplu privind gestionarea aceastei crize poate fi luat cu uşurinţă de la Polonia. Aici, fermierii au fost încurajaţi să nu renunţe la creşterea porcilor în ciuda tuturor problemelor pe care le-au avut în urma răspândirii virusului. Pentru a fi ajutaţi, mulţi fermieri au fost recrutaţi într-un program lansat de unul din cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii din ţară, scrie agroinfo.ro.

În cadrul programului numit Gobarto 500 industria cărnii recrutează fermieri și oferă diverse forme de sprijin pentru investițiile acestora. Fermierii oferă pământul lor, permițând dezvoltarea de ferme de creștere a porcilor cu capacități de până la 2000 de capete, pe o perioadă de 15 ani. Aproximativ 80 de fermieri din opt regiuni au aderat la acest proiect.

Ca urmare a proiectului, compania a raportat venituri din vânzări mai mari pentru prima jumătate a anului 2018, respectiv 247,4 milioane euro – o creștere de 24,7% față de aceeași perioadă a anului 2017. Grupul urmărește să dezvolte creșterea porcinelor în parteneriat cu agricultorii locali.

În plus, Polonia a reuşit şi să ţină sub control răspândirea molimei. Dacă polonezii vorbesc de 99 de focare active de pestă porcină africană, România deține un record trist, 772 de focare active de PPA, în acest moment, potrivit datelor oficiale comunicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).