Prețul cărnii de porc la poarta fermei urcă spre pragul de 2 euro kilogramul, urmare a problemele locale cauzate de pesta porcină și în acord cu trendul din Europa, care a produs mai puțin, dar a exportat mai mult. Față de anul trecut, carnea românească este cu 15% mai scumpă,, scrie Economica.
LACRIMI ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI
Prețul cărnii de porc revine pe un trend ascendent într-o perioadă în care, urmărind evoluția ultimilor ani, ar trebui să apară ieftiniri, arată ultimele date ale Comisiei Europene, ce datează din 4 septembrie.
Prețul mediu la nivelul statelor membre a ajuns la 1,82 euro kilogramul, cu 19% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Majorările se simt de la lună la lună, astfel că, raportat la ultimele patru săptămîni, plusul este de 3,8%.
ADIO, MIOARA ROMAN! DIN PĂCATE A CEDAT! OANA ROMAN A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI
Motivele sunt legate de cantitățile mai mici de carne disponibilă, dar mai ales urmare a exporturilor masive către China (cu 42% decât în 2018).
Semnificativ afectată de pesta porcină, carnea de porc românească urmează trendul european din punct de vedere al prețurilor de la poarta fermei. Este însă printre puținele state care au raportat în luna august o scădere (de 3,3%) față de luna anterioară. Dacă ne uităm însă la prețurile din aceeași perioadă a lui 2018, carnea româneascăeste cu 15,7% mai scumpă, având un preț mediu de 1,84 euro kilogramul. Anul acesta, cel mai ieftin a fost în februarie – 1 euro kilogramul sau 5,18 lei.
La nivelul UE, ultimele date indică un preț al carcasei de tip S de 1,83 euro kilogramul, cu 18,8% mai mult decât anul trecut și 3,3% peste luna anterioară.