Pesta micilor rumegătoare afectează piața cărnii de miel în 2025. Ce se întâmplă cu prețurile de Paște? 

Pesta micilor rumegătoare afectează piața cărnii de miel în 2025. Ce se întâmplă cu prețurile de Paște? 
Sursa: Pixabay

În acest an, România se confruntă cu pesta micilor rumegătoare (PMR), ceea ce a determinat Comisia Europeană să adopte măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii bolii. Aceste restricții vizează atât exportul, cât și importul de ovine și vor fi menținute până în iunie 2025, informează România TV.

Impactul asupra crescătorilor de ovine 

Marian Valentin, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, a atras atenția asupra dificultăților cu care se confruntă fermierii în această perioadă.

„În această perioadă, crescătorii de ovine sunt într-o mare disperare. În contextul pestei micilor rumegătoare impactul economic este uriaș, iar subvențiile actuale nu sunt suficiente pentru a acoperi daunele cauzate de restricțiile de export”, a declarat acesta, potrivit retail.ro.

De asemenea, el a subliniat necesitatea unor măsuri de sprijin din partea autorităților, astfel încât producătorii să poată depăși această criză economică.

Cât va costa mielul de Paște în 2025? 

În ciuda dificultăților din sector, specialiștii estimează că prețul cărnii de miel nu va suferi modificări majore față de anul trecut. Deși în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a prețurilor – de la 17-18 lei/kg în 2022 la aproximativ 35 de lei/kg în 2023 – anul acesta, situația s-ar putea stabiliza.

Unul dintre motivele principale este faptul că exporturile către țările arabe sau alte state non-UE nu sunt considerate suficient de avantajoase pentru crescători. Astfel, cantitatea de carne disponibilă pe piața internă rămâne ridicată, ceea ce ar putea menține prețurile la un nivel similar cu cel din 2024.

„Oprirea exporturilor înseamnă o bulversare a pieței românești. Asta înseamnă, firește, că nu va bubui pe piață prețul mielului. Produsul o să rămână în piața românească și asta e bine, până la urmă, că rămâne în țară marfa. Numai că prețul nu știu dacă va scădea prea mult, estimez că va rămâne același ca cel de anul trecut”, a explicat Marian Valentin.

El a precizat că, în județul Bihor, au fost identificate focare de PMR, dar restul țării este liber de boală. În ceea ce privește exporturile, România nu poate livra carne de ovine către Uniunea Europeană din cauza restricțiilor sanitare, dar poate vinde în alte țări.

Dacă cererea externă va crește, prețul cărnii de miel pe piața internă ar putea să urce, întrucât „piața externă dictează prețurile”, după cum subliniază reprezentantul crescătorilor de ovine.

„Dacă în afară se cumpără cu un preț mai mare, nimeni nu va vinde mai ieftin în țară. De exemplu, dacă prețul la export crește de la 18 la 22 de lei pe kilogram în viu, atunci în România prețul cărnii tăiate poate ajunge la 44 de lei/kg”, a mai explicat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`