Pentru a proteja sănătatea muncitorilor, Parlamentul European cere eliminarea azbestului din UE
Parlamentul European a solicitat întocmirea unei strategii pentru eliminarea azbestului din materialele de construcție. Inițiativa face parte dintr-un program prin care se încearcă protejarea sănătății muncitorilor și reducerea expunerii la substanțe cancerigene.
Expunerea la azbest poate cauza o serie de probleme grave de sănătate, fiind și o posibilă cauză a cancerului. Astfel, Comisia Europeană revizuiește și analizează situația azbestului, dar și posibila sa eliminarea din rândul materialelor de construcții.
În 2005, azbestul a fost interzis în Uniunea Europeană, dar el poate fi regăsit mai multe clădiri, fiind șo unul dintre factorii ce cauzează cancerul din cauza condițiilor de muncă, informează Euractiv.
„Este nevoie de o strategie europeană pentru evitarea inegalităților în ceea ce privește protecția: fiecare muncitor trebuie protejat adecvat, indiferent de locul lui sau al ei de muncă”, a precizat europarlamentarul Véronique Trillet-Lenoir.
Azbestul ar putea fi eliminat în totalitate din UE
Prin Pactul Verde European se urmărește recondiționarea a 35 de milioane de clădiri ineficiente din punct de vedere energetic, până în anul 2030.
O problemă o reprezintă însă faptul că acest material și înlocuirea lui ar urma să pună în pericol sănătatea muncitor.
În acest sens, Comisia Europeană lucrează la elaborarea unei strategii prin care azbestul să poată fi eliminat din statele membre UE.