”Pentru a preîntâmpina reacția corului de bocitoare”, Tudose vine cu lămuriri despre situația economiei
România are o creștere economică sustenabilă, iar cifrele demonstrează acest lucru, a susținut premierul Mihai Tudose. Asta în contextul în care tot mai multe voci atât din mediul privat, cât și din sectorul bugetar trag un semnal de alarmă: din cauza deciziilor Guvernului, ne așteaptă vremuri grele.
"În trimestrul al treilea (perioada iulie – septembrie 2017), România, cu 8,6%, înregistrează cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Această creștere economică este rezultatul muncii tuturor românilor și al companiilor corecte din această țară. Pentru a preîntâmpina reacția corului de bocitoare, afirm cu toată responsabilitatea că avem o creștere economică sustenabilă. O spun cifrele: cu toate că avem un număr de salariați cu normă întreagă aproximativ egal cu anul 2008, în 2017 producem un PIB nominal cu 71 miliarde euro mai mare față de 2008", a scris Mihai Tudose, pe Facebook.
Datele Eurostat mai arată, însă, și faptul că România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din PIB în trimestrul al doilea din 2017, cel mai mare din Uniunea Europeană! Mai mult, instituțiile europene avertizează că România riscă să depășească pragul limită al deficitului bugetar, cel de 3%, atât în acest an, cât și în 2018.
În plus, creșterea accizei la carburant a determinat mărirea prețurilor la pompă, contrar asigurărilor date de Guvernul PSD-ALDE, fapt ce a dus și la scumpiri pe linie la rafturi. Și utilitățile s-au scumpit în această perioadă.
Iar tensiunile declanșate de modificarea Codului Fiscal de către Guvern, așa-numita ”revoluție fiscală” criticată pe linie, au adâncit efectele negative: leul a ajuns la cel mai slab nivel din istorie (4,6495 lei/euro, pe 13 noiembrie), iar indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcție de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a ajuns la un nivel record al ultimilor trei ani: 1,92%.