Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri

Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri
Sursa foto: Pixabay

Unii pensionari vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie, scrie Newsweek, în contextul în care sistemul informatic pentru modelul de calcul din noua lege a pensiilor a dat peste cap Casa Națională de Pensii.

Pensie mai mică sau deloc pentru unii pensionari în noiembrie

Sute de mii de pensionari încă așteaptă deciziile cu pensia recalculată, iar procesul ar putea fi finalizat complet abia spre finalul anului.

În plus, există cereri de revizuire a actualelor decizii, dosare noi de pensionare și anumite categorii speciale de pensionari. De exemplu, pensiile de urmaș și cele din străinătate vor fi finalizate abia săptămâna viitoare.

Dosarele pensionarilor noi, care au ieșit la pensie în timpul implementării noii legi a pensiilor, vor rămâne spre arhivare cât timp programul nu este complet funcțional.

O pensionară, care a muncit 35 de ani, susține că a depus dosarul de pensionare în vară și nu a primit deocamdată niciun ban.

„Am depus dosarul pe 20.05.2024 și am primit decizia de pensionare pe 11.07.2024. Suntem la începutul lunii octombrie și nici acum nu am primit banii. Nu știu cât timp trebuie să mai aștept”, a declarat o pensionară.

Un alt pensionar a spus că „am depus dosarul de pensionare pe data de 2 sept 2024 și am aflat ca anul asta nu vine decizia pentru ca nu au programul cu care să calculeze”.

Pensionarii care nu au primit decizia de recalculare au încasat în septembrie o pensie la nivelul lunii august, deci mai mică. În această situație sunt 170.000 de pensionari.

Întrucât sistemul nu funcționează, lor le va fi reverificată pensia recalculată tot manual. Așa se va întâmpla și cu cei care au contestat pensia, și cu cei din agricultură, spun sursele Newsweek.

Ce spune Casa de Pensii

„Ținând seama de preocuparea și implicarea totală a echipei care asigură – împreună cu specialiștii Casei Naționale de Pensii Publice – realizarea aplicațiilor informatice de stabilire și plată a pensiilor, ca parte a sistemului informatic integrat al CNPP, apreciem că aplicația informatică va fi implementată în cel mai scurt timp posibil.

La acest moment, Casele teritoriale de pensii înregistrează dosarele, le analizează, urmând să finalizeze deciziile pe baza noii aplicații informatice, în ordinea depunerii cererilor de pensionare.

Față de termenul de soluționare de 45 de zile prevăzut de lege, se va proceda cu celeritate la emiterea deciziilor pentru dosarele depuse începând cu luna septembrie.Asigurăm pe toți beneficiarii sistemului public de pensii de faptul că depunem toate eforturile pentru soluționarea cu profesionalism a tuturor solicitărilor adresate instituției noastre”, a spus Casa de Pensii, potrivit Newsweek.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`