Regulile pentru pensii și pensionari au fost schimbate inițial în luna iunie, când Guvernul Cîțu a stabilit că este interzis cumulul pensiei cu salariul la stat. Decizia însă nu se aplica și în mediul privat, până la ședința de Guvern de marți, când a fost adoptată o nouă OUG ce vizează schimbări și în rândul angajaților din firmele private.
În iunie, Executivul a eliminat cumulul pensiei cu salariul la stat, moment în care ministrul Turcan a anunțat că angajații din instituțiile publice îți pot prelungi vârsta de pensionare, dacă doresc să rămână în câmpul muncii sau se pot pensiona, la 65 de ani, dar fără să mai poată cumula veniturile din pensie cu unele din salariu.
„Acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă, se fructifică experiența angajaților; proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și crește baza de distributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opțională”, declara, la acel moment, ministrul Turcan.
Cumulul pensiei cu salariul a fost eliminat, după ședința de Guvern de marți, și din sistemul privat.
Dacă inițial decizia îi viza doar pe angajații de la stat, acum nici la privat lucrătorii nu mai pot cumula venituri din pensie cu venituri de salariu, obținut după vârsta de pensionare.
Ministrul Finanțelor spune că aici este vorba despre pensionarea anticipată, iar un angajat care a ieșit din câmpul muncii anticipat, nu va mai putea ocupa un post la privat, dar să primească și pensie simultan.
„Noi n-am fost de acord, din ordonanța adoptată astăzi, s-a scos această prevedere. Deci nu se poate cumula pensia anticipată cu salariul. Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare.
Foarte mare. Din acest motiv nu am fost de acord. (…) Pentru pensia la limită de vârstă bineînțeles că poți lucra, dar pentru pensia anticipată sau parțial anticipată nu poți lucra, în acest moment nu se poate cumula cu salariul”, a declarat Dan Vîlceanu, după ședința de Guvern.