După ce, ieri, zvonurile privind închiderea lanțului de magazine Mic.ro au explodat în mass media și după declarațiile publice aparent liniștitoare ale acționarului majoritar Dinu Patriciu, astăzi surse din zona retailului dau drept foarte probabilă preluarea afacerii de către grupul internațional 7 Eleven.
Problemele Mic.ro, care a adunat datorii uriașe față de furnizori, proprietarii spațiilor în care funcționează unitățile și bănci, ar putea fi soluționate în cazul unei preluări de grupul american 7-Eleven, cel mai mare lanț de magazine de proximitate din lume. Americanii sunt prezenți în 16 țări cu peste 43.500 de locații, numai pe teren propriu în America de Nord funcționând 8.900 de magazine 7-Eleven.
„Negocierile cu 7 Eleven au început în toamna anului trecut şi au ca termen de finalizare luna martie 2012. Se discută despre o infuzie de capital în reţeaua Mic.ro de 60 de milioane de euro”, au declarat sursele din retail, citate de Mediafax.
Pe piața din SUA 7-Eleven deține și una dintre cele mai mari rețele de benzinării independente. Deși rădăcinile grupului sunt americane, compania fiind înființată în 1927 în Texas, în prezent controlul este deținut de Seven-Eleven Japan, cu sediul social în Tokio.
Informațiile privind o posibilă implicare a 7-Eleven nu au potolit îngijorarea celor către care Mic.ro a acumulat datorii, marea majoritate a furnizorilor sistând livrările, iar unii dintre aceștia începând procedurile pentru recuperarea prejudiciului.
Furnizorii se organizează
„Noi ne ocupăm acum de crearea unei asociaţii a furnizorilor păgubiţi de Mic.ro. Aceştia au fost mulţumiţi de colaborarea cu lanţul de retail până în luna august, dar din septembrie au început să întârzie cu plăţile. Avem clienţi care de atunci nu au mai primit niciun ban”, a declarat Carmen Creţu, avocat la Coltuc şi Asociaţii, care reprezintă zece firme ce au de recuperate bani de la retailer.
Potrivit avocaților Mercadia, firma care deține Mic.ro și magazinele miniMax, a achitat până acum doar cât era necesar pentru a nu putea fi băgați în insolvență de către creditori.
„Când se introduce dosarul de intrare în insolvenţă încep să plătească, dar achită doar până la pragul de 40.000 de lei, de la care li se poate cere insolvenţa. Adică, dacă au datorii de 41.000 de lei, plătesc doar 2.000 de lei şi rămân cu creanţe de 39.000 de lei, pentru care nu li se mai poate cere insolvenţa în instanţă”, a adăugat Creţu.
Nici în cazul spațiilor Mic.ro nu stă mai bine, o mare parte a proprietarilor spațiilor comerciale având de recuperat bani de la Mercadia. De la începutul anului multe dintre locațiile unde erau magazine ale lanțului au rămas închise în unele cazuri spațiile fiind deja disponibile pentru închiriere.Nici magazinele mobile nu stau mai bine, în lipsa mărfurilor de la furnizori marea majoritate a acestora fiind retrase.
În plus față de problemele cu furnizorii și proprietarii de spații lanțul lui Patriciu mai are și credite luate de la bănci de 45 de milioane de euro.
Anul trecut în septembrie, când spun furnizorii au apărut primele probleme, lațul de retail controlat de Patriciu deținea 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe și 110 mobile, în plus funcționând și 58 de locații Mac.ro și miniMax.