La 5 ani după ce a început negocierile cu statul român privind realizarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, parteneriatul dintre chinezii de la CGN și statul român ar putea înceta, iar investițiile să continue în raport cu acordul verde european.
„Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (nr. vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener şi finanţare”, a spus premierul Ludovic Orban într-un interviu acordat Hotnews.
Ludovic Orban a precizat că toate investiţiile în domeniul energetic din România vor depinde de acum înainte de green deal, acordul verde european.
Compania chineză implicată în proiect a fost acuzată în 2016 de către Statele Unite de spionaj nuclear.
CGN a fost declarat investitor calificat la data de 9 septembrie 2014 şi investitor selectat la data de 17 octombrie 2014, dată la care a şi fost semnată Scrisoarea Comună privind intenţia de realizare a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.
La 22 octombrie 2015, acţionarii SNN au aprobat semnarea Memorandumului de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţlor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, document ce a fost semnat la data de 9 octombrie 2015, moment din care au demarat negocierile. Continuarea negocierilor a fost aprobată de mai multe ori, dar nu a ajuns la un rezultat concret.