Parlamentul European solicită renegocierea acordurilor care au fost semnate de multe dintre statele membre UE, inclusiv România, cu SUA, care prevăd faptul că instituțiile financiare din aceste țări trebuie să raporteze Fiscului din Statele Unite date despre conturile și contractele clienților lor despre care există indicii că ar putea avea obligații în baza legislației fiscale din SUA, informează Profit.ro.
În acest sens, parlamentarii europeni au adoptat cu o largă majoritate o moțiune potrivit căreia, aplicarea pe teritoriul UE a legii americane Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) încalcă dreptul la intimitate și viață privată și limitează accesul la conturi bancare și de plăți pentru peste 100.000 de cetățeni ai Uniunii.
Asta în condițiile în care scopul FATCA este prevenirea și reducerea evaziunii fiscale generate de activitatea transfrontalieră a persoanelor fizice și companiilor americane, cu prejudicierea bugetului de stat al SUA, duce la încălcarea legislației comunitare privind protecția datelor personale, Acordurile pe care statele UE le-au încheiat cu SUA nu sunt reciproce. Cu alte cuvinte, partea americană nu are obligația de raportare.
Astfel, în textul moțiunii se arată că „Parlamentul European regretă lipsa inerentă de reciprocitate a acordurilor interguvernamentale semnate de statele membre, mai ales în ceea ce privește cantitatea de informații care face obiectul schimbului, aceasta fiind mai importantă pentru statele membre decât pentru Statele Unite; invită toate statele membre să suspende, în mod colectiv, aplicarea acordurilor lor interguvernamentale (sau schimbul de informații, altele decât cele privind conturile deținute în UE de către cetățeni americani care își au reședința în SUA) până când SUA va fi de acord cu o abordare multilaterală a schimbului automat de informații, fie prin abrogarea FATCA și adoptarea Standardului comun de raportare, fie prin renegocierea FATCA la nivelul UE și cu obligații reciproce privind schimbul de informații, identice de ambele părți ale Atlanticului”.
Europarlamentarii români au votat în favoarea moțiunii, cu excepția lui Traian Ungureanu, din grupul Partidului Popular European, care a votat împotrivă, și lui Damian Drăghici, Cătălin Ivan, Ioan Mircea Pașcu (grupul socialiștilor și democraților), Mircea Diaconu, Norica Nicolai (ALDE), Ramona Mănescu și Siegfried Mureșan (grupul popularilor europeni), care s-au abținut de la vot.
Acordul de implementare a FATCA prevede că instituțiile financiare din România sunt obligate să transmită Internal Revenue Service (IRS), prin intermediul ANAF. Este vorba despre informații despre conturile și contractele clienților lor care sunt „persoane SUA”.