Parlamentul European: Contribuabilii nu vor mai plăti pentru falimentul băncilor

Parlamentul European: Contribuabilii nu vor mai plăti pentru falimentul băncilor
Foto: oradestiri.ro

Parlamentul European a aprobat, marţi, trei proiecte legislative pentru ca băncile să se pregătească pentru falimente şi să nu se mai bazeze pe contribuabili să le acopere pierderile.

Statele participante la Uniunea bancară urmează să creeze un fond comun de 55 miliarde de euro, informează un comunicat al instituției.

Două legi au în vedere restructurarea şi falimentarea băncilor cu probleme, iar cea de a treia se asigură că băncile şi nu contribuabilii vor garanta depozitele mai mici de 100.000 euro în caz de faliment.

Aceste măsuri completează sistemul unic de supraveghere bancară, deja existent, contribuind la realizarea Uniunii bancare.

Noile legi au fost iniţiate de Parlamentul European şi de Consiliu după ce în perioada crizei economice, multe pierderi ale băncilor au fost transferate către contribuabili, lăsând valoarea băncilor aproape intactă.

PE informează că instrumentele de „bail-in” incluse în cele două legi privind rezolvarea problemele bancare înseamnă că, pe viitor, proprietarii băncilor (acţionarii) şi creditorii (deţinătorii primari de titluri de valoare) vor fi „cei dintâi care vor absorbi pierderile pe care le-ar putea avea o bancă, înainte de a se putea face apel la surse externe de finanţare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`