Parlamentarii ar putea avea puterea să îl demită pe guvernatorul Băncii Naţionale. Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Cristiana Anghel, Mugur Isărescu ar putea fi dat afară de la şefia BNR, dacă Parlamentul nu acceptă raportul anual prezentat de Banca Centrală, arată B1 TV.
Potrivit Cristianei Anghel, în acest moment Banca Naţională este stat în stat pentru că nimeni nu poate trage la răspundere conducerea BNR. Aşa că acest lucru ar trebui schimbat iar parlamentarii să îşi extindă puterea asupra BNR.
"Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale au un statut privilegiat. Banca Naţională a României este «stat în stat». Parlamentul României trebuie să repună statutul BNR pe făgaşul normal, constituţional. Cu toate că BNR, în calitate de autoritate administrativă autonomă se bucură de o personalitate juridică, guvernatorul având calitatea de ordonator principal de credit, autonomia acesteia nu este absolută, având în vedere obligaţia de a prezenta rapoarte în faţa Parlamentului, care, la rândul său, ar trebui în anumite condiţii să poată revoca membrii Consiliului de Administraţie", arată senatoarea ALDE în expunerea de motive.
Parlamentul ar putea avea puterea de a-l demite pe Mugur Isărescu: Proiectul de lege prin care aleșii ar căpăta control asupra BNR a fost inițiat de un senator ALDE
#DIRECT_ONE_laxpnw#
Ideea nu a rămas fără răspuns. Într-un articol scris pentru Ziarul Financiar, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, arată că parlamentul nu prea ar avea treabă cu politica monetară, iar în acest sens este normal ca Banca Centrală să nu primească indicaţii de la nicio altă instituţie a statului.
Ce o înfurie pe doamna senator Anghel şi îi înfurie pe mulţi dintre criticii BNR este o prevedere din legea actuală potrivit căreia, în îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin, Banca Centrală nu solicită şi nu primeşte indicaţii de la nicio altă autoritate a statului. Şi e firesc să fie aşa. Politica monetară bunăoară – de care depinde în bună măsură întreaga viaţă economică a ţării – nu poate fi decisă decât de specialişti în politică monetară.