Paradoxal, la vară gazele vor fi mai scumpe decât în această iarnă, iar România va avea și ea de suferit. Care sunt motivele
Anul viitor va aduce un paradox pe piața gazelor: prețurile vor fi mai mari în perioada verii decât în timpul iernii, în toată Europa, invers față de cum ar fi normal. În ianuarie expiră acordul de tranzit al gazelor din Rusia prin Ucraina, iar oferta de gaze și stocurile va scădea foarte mult în prima jumătate a anului 2025.
În primul rând, un factor de risc pentru România este Ucraina
„Foarte interesantă va fi evoluția prețului gazelor pe parcursul anului viitor. În mod normal, iarna gazele sunt mult mai scumpe decât vara, însă observăm că acest preț s-a răsturnat și prețul de vară devine mult mai ridicat decât cel de iarnă.
Mulți se așteaptă să nu mai existe tranzitul de gaze prin Ucraina și din această cauză stocurile se vor goli mult mai repede”, a susținut Aura Săbăduș, senior analist la compania de consultanță ICIS Londra, citată de Hotnews.
Un alt efect va fi creșterea cantității de gaze lichefiate din SUA, Qatar și Africa, unde au apărut în piață noi producători.
În primul rând, un factor de risc pentru România este Ucraina, nu neapărat prin faptul că nu va mai exista tranzit. În principal din cauza faptului că Ucraina în sine nu are suficiente gaze în depozite.
Dacă în Ucraina va crește cererea de gaze, va trebui să intre pe piața regională din Europa să cumpere gaze. Este un factor care trebuie urmărit îndeaproape, consideră experta.
Orice import care va veni din vest spre est ar putea fi mai scump
În al doilea rând, guvernul din Germania urma să elimine o taxă de tranzit, însă acum, odată cu instabilitatea politică din această țară, nu se știe ce va urma.
Este posibil ca orice import care vine din vest spre est să devină mai scump, ceea ce va afecta și România.
De asemenea, deși vedem tranzacții care se închid pe piața spot în Moldova, Moldovagaz nu cumpără în acest moment gaze pentru ianuarie și februarie.
„Nu știm de ce, probabil se așteaptă ca tranzitul prin Ucraina să continue și să reia importurile pentru malul drept. În cazul în care nu va mai continua acest tranzit și Moldova va avea nevoie de gaz pentru ianuarie și februarie, va cere creșterea importurilor din România. Iată un alt factor care trebuie urmărit”.
Un mare risc pentru România sunt și intervențiile politice pe piața de gaze și electricitate, taxarea împovărătoare și incertitudinea legislativă, a subliniat Săbăduș.