Paradox românesc: Facem cadouri mai scumpe decât restul europenilor, deși suntem mult mai săraci
Sărbătorile de Crăciun reprezintă "raiul" pentru comercianți. Este momentul din an când toți românii se înghesuie în magazine pentru a cumpăra cadouri pentru cei dragi și pentru cunoscuți, iar profiturile comercianților ating cifre uriașe.
În schimb, mulți români ajung după sărbătorii să aibă datorii importante pentru care trebuie să muncească o perioadă mare de timp pentru a le plăti. Numai că mulți dintre românii ajung în datorii cumpărănd cadouri și nu achiziționează acestea pentru că vor ci pentru că "așa trebuie".
"Din punct de vedere psihologic și socio-cultural, să fii 'în rând cu lumea', să se vadă că ai, plus lipsa evidentă a educației financiare duc la apariția acestui dezechilibru. Românului îi place să se fălească chiar dacă nu are cu ce, iar asta costă", explică psihologul George Chiriacescu, potrivit ziare.com.
"Ce o să zică lumea despre noi?!" este prima grijă pe care o au românii care cumpăra cadouri pentru "că trebuie" și așa apare un cerc vicios care îmbogățește maganizele și sărăcește cetățeanul de rând.
Această întrebare reprezintă unul dintre principalele modele de relaționare a familiilor de la noi cu comunitatea din care fac parte. Valoarea este data de imaginea pe care o afișezi în fața lumii, dar mai ales în fața familiei, a cunoscuților.
Un studiu realizat pe acest subiect a arătat că deși 53% din români spun că se simt obligați să cumpere cadouri, aceștia cheltuie cu 11% mai mult decât media europeană pentru această perioadă.