Paradox pe piața imobiliară. Deși cererea pe timpul verii este așteptată să scadă, prețurile au rămas la fel de mari, fie că vorbim de vânzări sau închirieri. Cel puțin așa arată datele pe luna iunie.
Despre noile trenduri a vorbit Toma Filipovici, președintele ales al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV.
„Într-adevăr, e un paradox. Prețurile de tranzacționare au rămas tot sus, la câteva procente de prețurile de listare. Ce s-a schimbat, însă, ține de zilele pe piață, deci proprietățile stau mai mult timp pe piață pentru a se vinde. Dar se vând foarte aproape de prețurile cu care se vindeau acum 4 – 6 luni. Sigur, sta nu poate dura la infinit”, a declarat Filipovici.
Acesta a precizat apoi că prețurile la care sunt vândute locuințele vechi și cele noi sunt „foarte diferite”.
„Vedem corecții pe zona de revânzări, mai ales pe imobilele ”vechi”, construite înainte de 2000. Vedem corecții și mai mari pe imobilele construite înainte de 1977, asta pe fondul evenimentelor recente.
Dar pe construcții noi, pentru că s-a construit mult mai puțin mai ales în orașele mari, nu vedem corecții de prețuri, pentru că prețurile sunt construite pe niște piloni de unde nu au cum să scadă. Și atunci abia în toamnă vom vedea dacă și dezvoltările mari vor suferi corecții dar, în opinia noastră, e foarte greu de spus…”, a continuat președintele APAIR.
Toma Filipovici a mai susținut că pentru imobilele încadrate în clase de risc seismic sau de urgență „vom vedea o depreciere accentuată, cu excepția celor aflate în ultracentral”. De altfel, „e și normal” ca într-un imobil cu risc 1, care poate e chiar pericol public, „prețul de tranzacționare să fie cu 20-30% mai mic” decât într-un imobil care nu e într-o astfel de situație.