Paradisurile fiscale din Europa au zilele numărate, în urma unei inițiative a Comisiei Europene

Paradisurile fiscale din Europa au zilele numărate, în urma unei inițiative a Comisiei Europene
foto: 2luxury2.com

Sistemul prin care companiile muntinaționale reușeau să își salveze o mare parte din profit prin negocierea impozitelor cu guvernele unor țări din UE pare că își va găsi sfârșitul odată cu noul pachet legislativ dedicat taxării corporațiilor pe teritoriul european, prezentat de Comisia Europeană.

Conform datelor înregistrate de bloomberg.com, membrii Comisiei Europene speră să ajungă la un acord politic până la sfârșitul lunii iunie a acestui an.

„Zilele sunt numarate pentru companiile care au recurs la metode agresive de reducere a impozitelor pe care le-au de platit”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

Prin această bază de impozitare pe profit consolidat se dorește reducerea nivelului pierderilor la bugetele statelor membre UE prin limitarea procesului de evitare a taxelor, sport practicat de marile corporații.

Estimările Comisiei Europene arată că pierderile s-ar ridica la circa 70 de miliarde de euro anual. Acesta ar fi motivul pentru care companiile locale sunt nevoite să suporte o impozitare cu 30% mai mare, totul pentru a se acoperi necesarul la bugetele naționale.

Printre statele care practică stilul negocierilor cu diverse corporații pentru a stabili un plafon cât mai redus de impozitare a profitului se numără și Marea Britanie, Luxemburg, Irlanda, Olanda și Belgia.

Marile companii au reușit să clădească adevărați giganți prin metoda evitării taxelor din paradisurile fiscale ale Europei. Un exemplu este Google, care a adunat o rezervă off-shore de lichidități de 43 de miliarde de dolari, fiind acuzați de guvernul francez că a reușit să evite plata unor impozite de 500 de milioane de euro.

Un alt exemplu este gigantul IT american, care a plimbat profitul în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline din țară prin intermediul guvernului britanic către o subsidiară din Irlanda, plătind un impozit de 21 de milioane de lire sterline Marii Britanii, plus taxe restante de 130 de milioane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)