Criza sanitară a lovit puternic mediul de afaceri, la nivel global. În România de exemplu, pandemia de coronavirus a forțat investitorii străini să-și regândească strategia.
În primele 3 luni de la primul caz confirmat de COVID-19 în România, companiile străine și-au redus semnificativ bugetele de investiții. Astfel, s-au înregistrat de 3 ori mai puține proiecte cu capital străin, iar în ceea ce privește investițiile deja active, diminuarea este de 64%, informează Economica.net.
De la începutul pandemiei de coronavirus, în România s-au deschis doar 554 de companii cu capital străin. În perioada martie-mai 2019, nu mai puțin de 1.510 companii.
Multinaționalele din România estimează pierderi de aproximativ 25% în anul 2020.
Potrivit sondajului „Transfer Pricing Challanges”, realizat de PwC România în perioada aprilie-mai, majoritatea companiilor multinaționale de pe teritoriul țării noastre cred că vor avea pierderi considerabile în urma crizei sanitare.
75% dintre respondenții sondajului estimează o scădere a veniturilor de 25% în 2020, față de anul precedent. 15,5% dintre respondenți se așteaptă la pierderi de 25-50%.
În 2020, majoritatea respondenților au declarat că au avut suficient numerar pentru a-și susține activitatea, iar în cazul unor evenimente negative majore, 60% dintre entități au indicat renegocierea condițiilor de plată fără a contracta noi finanțări.
În perioada pandemiei de COVID-19, printre cheltuielile extraordinare au fost menționate cele legate de forța de muncă (28% dintre respondenți), logistica (24%), cheltuieli legate de siguranța la locul de muncă – geluri, dezinfectanți (20%).