În contextul scandalului generat de scurgerea de informații cunoscută sub numele de Panama Papers, prin care au fost scoase la lumină detalii despre paradisul fiscal al unor nume extrem de sonore, fie din lumea politicii, fie din cea a afacerilor sau a sportului, un articol din Washington Post pare că răspunde teoriilor cum că Statele Unite ale Americii nu au fost atinse de ancheta respectivă pentru că americanii ar fi în spatele acestor dezvăluiri.
În cadrul articolului publicat de portalul online mai sus menționat este făcută o trecere în revistă a permisivității sistemului fiscal din Statele Unite și motivele pentru care America poate fi numită încă o țară a făgăduinței.
Una dintre cele mai comune date concrete ale industriei globale de companii offshore este aceea că, cele mai multe dintre acestea, nu sunt offshore. Într-adevăr, unii critici ai industriei de acest tip spun că SUA devin acum una dintre cele mai mari destinații financiare.
"Spunem deseori că Statele Unite ale Americii reprezintă unul dintre cele mai permisive locuri pentru a da startul unei comanii anonime", explică Mark Hays, un specialist în transparență financiară.
"Ideea de offshore nu mai reprezintă atât de mult o destinație, cât înseamnă un conglomerat de posibilități, printre care asigurarea caracterului secret, minimizarea taxelor, managerierea bunurilor, în contextul în care clienții au posibilitatea de a-și accesa bogățiile din orice colț al lumii", se arată în Washington Post.
În unele locuri din America e mai ușor să încorporezi o companie decât să îți faci un abonament la bibliotecă, a comentat un reprezentant al Agenției Globale de Integritate Financiară. Afirmația acestuia a fost lansată după ce, în urma unor analize, s-a arătat că paradisuri fiscale celebre precum Insulele Caymane, Jersey sau Bahamas sunt, în realitate, mult mai puțin permisive decât decât state americane precum Nevada, Delaware, Montana, Dakota de Sud, Wyoming sau New York.
"SUA au un paradis fiscal chiar la ei acasă, iar americanii au descoperit că nu au nevoie să meargă în Panama", a declarat un membru al Rețelei de Justiție Fiscală. Potrivit spuselor oficialului, acesta ar fi și motivul pentru care numele niciunui american nu a fost implicat în scandalul Panama Papers.