EXCLUSIV. Adevărul despre cei 500.000 de pakistanezi care ar urma să vină în România. Ministrul Muncii, pentru B1.RO: ”NU avem în acest moment un astfel de contingent aprobat” / MAE: Discuțiile NU au inclus stabilirea unor cote (FOTO)

Publicat: 18 04. 2019, 12:42
Ambasadorul Niculaie Goia, alături de oficiali pakistanezi

O știre venită tocmai din Pakistan a bulversat în această săptămână apele tulburi de pe piața muncii din România. Atât asociațiile patronale, cât și oficialii guvernamentali au părut luați prin surprindere de o declarație de intenție semnalată de mass-media de la Islamabad

Astfel, miercuri seară, agenția Associated Press of Pakistan nota că Ministerul pentru diaspora și dezvoltarea resurselor umane din Pakistan a convenit să trimită în România peste 500.000 de muncitori din diverse sectoare, până în 2020.

Presa pakistaneză susține că decizia a fost luată în urma unei oferte prezentate de Niculaie Goia, ambasadorul român în Pakistan, într-o întâlnire oficială cu Sayed Zulfikar Abbas Bukhari, asistent special al premierului pe problemele pakistanezilor din afara țării și dezvoltării resurselor umane.

Goia ar fi declarat că, în contextul dezvoltării recente a României și emigrației forței de muncă către vestul Europei, România ar putea avea nevoie de aproximativ 1 milion de angajați străini calificați și necalificați. Potrivit ambasadorului, România este gata să primească peste jumătate de milion de pakistanezi până anul viitor, piața românească a muncii oferind oportunități pentru specialiști IT, muncitori în construcții, medici, ingineri și alte categorii, printre care 40.000 de șoferi.

Inițial, Associated Press of Pakistan a transmis un citat al ambasadorului român în Pakistan, respectiv ”România este gata să importe peste 0,5 milioane de muncitori pakistanezi până în 2020 din cauza lipsei de resurse umane la domiciliu”, însă, ulterior, citatul a fost scos de pe site (deși informația încă apare în URL-ul textului).

Ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru B1.ro: Nu știu de unde a apărut această cifră

Ministrul Muncii și al Justiției Sociale, Marius Budăi, a declarat, pentru B1.ro, că, în acest moment, un astfel de contingent NU este aprobat.

Nu avem în acest moment un astfel de contingent aprobat. Nu știu de unde a apărut această cifră (500.000 de cetățeni pakistanezi, n.r.). Eu vă spun din punct de vedere al Ministerului Muncii, contingentul pentru anul 2019, la această dată este de 20.000 de persoane aprobat, nici într-un caz un contingent nu se aprobă pentru o țară anume, ci pentru state terțe global. Am discutat și cu doamna ministru Carmen Dan, până în acest moment la Institutul pentru Imigranți avem depuse cereri pentru 6.000 de persoane. Nu știu de unde a apărut această cifră (500.000 de cetățeni pakistanezi, n.r.), într-adevăr noi așa cum am spus și în programul de guvernare, ne axăm, în principal, pe aducerea românilor înapoi acasă.

Știți foarte bine acel memorandum cu medii de afaceri din construcție, apoi transformat în lege prin Ordonanța 114, unde am declarat salariul minim pe domeniul construcții și declarat domeniul construcții domeniu prioritar pe următorii 10 ani, cu o taxare mai mică (…) Nu se dă un contingent pentru o țară anume, ci pentru terțe state la nivel global”, a precizat Marius Budăi.

Precizările MAE: Discuțiile NU au inclus stabilirea unor cote

Și Ministerul Afacerilor Externe din România a venit cu precizări în acest sens. Astfel, într-un comunicat de presă, se precizează că discuțiile la care a făcut referire presa din Pakistan „nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă„. Iată comunicatul integral:

Cu privire la informațiile apărute în presă, conform cărora România urmează să primească 500.000 de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de pe piața forței de muncă, facem următoarele precizări: La 17 aprilie 2019, ambasadorul României la Islamabad a avut o întrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneză și dezvoltarea resurselor umane, cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari.

Menționăm că este vorba de o primire de curtoazie în cadrul căreia au fost abordate o mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forță de muncă din Pakistan din perspectiva interesului părții pakistaneze pentru regularizarea și eficientizarea exportului de forță de muncă și a respectării legislației relevante. Precizăm că discuțiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă din Pakistan și nici a vreunui plan concret de acțiune în acest sens.

În context, subliniem că, în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel național este de 20.000. De asemenea, subliniem că, urmare a demersurilor ambasadorului României la Islamabad, comunicatul oficial a fost amendat în cursul zilei de ieri astfel încât să reflecte o prezentare corectă și fidelă a discuțiilor. Regăsiți mai jos forma actualizată a comunicatului oficial al Ministerului Informațiilor din Republica Islamică Pakistan: http://pid.gov.pk/site/press_detail/10794

Cine este ambasadorul României în Pakistan

Niculaie Goia, ambasadorul României în Pakistan implicat în această controversă este un fost director adjunct al SIE și general de armată cu 4 stele.

Niculaie Goia a fost director adjunct al SIE în perioada 2004-2005. Conform Anuarului Diplomatic și Consular, Niculaie Goia a lucrat între anii 1976-1979 ca cercetător științific la Institutul de Economie Mondială.[ Începând din anul 1979 a fost încadrat în Ministerul Afacerilor Externe, îndeplinind funcția de secretar III la Ambasada României în R.P.D.Yemen (1979-1983). La 2 septembrie 1986 a primit gradul diplomatic de secretar I în cadrul MAE, fiind detașat la Ambasada României în Republica Islamică Iran (1986-1990). În anul 1990 a fost încadrat în Serviciul de Informații Externe (SIE), pe postul de director al Direcției de Relații Externe, apoi șef al Directiei Operative. Revine în diplomație pe postul de consilier diplomatic la Ambasada României în Japonia (1991-1995). În anul 1997 a fost încadrat în Serviciul de Informații Externe (SIE) ca șef al Direcției de Cooperare Euroatlantică și Relații Externe (1997-2004) și de director adjunct al SIE, cu rang de secretar de stat (2004-2005). El a fost înaintat pe rând la gradele de general de brigadă (cu o stea) la 8 februarie 2002 [2] și general de armată (cu 4 stele) la 18 noiembrie 2005, grad cu care a fost trecut în rezervă tot atunci„. relatează Flux24.ro.

Foto: Ambasadorul Niculaie Goia (stânga), alături de oficaili pakistanezi