Pagube de 15 milioane de lei în cazul Harinvest, unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă de pe piața locală de capital

Pagube de 15 milioane de lei în cazul Harinvest, unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă de pe piața locală de capital
Foto: zf.ro

O tranzacţie nedecontată în luna noiembrie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a demascat un adevărat lanţ de erori, infracţiuni şi slăbiciuni sistemice în urma căruia un număr mare de clienţi ai firmei de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea s-au trezit fără acţiunile pe care credeau că le au în portofoliu şi fără bani în conturi.

Mai multe greşeli, neglijenţe şi probabil infracţiuni au dus la o pagubă estimată la circa 15 milioane de lei, care face cea mai proastă impresie despre responsabilii cu supravegherea pieţei şi despre funcţionarea sistemului de apărare a acesteia împotriva fraudei, spun surse din interiorul Harinvest.

„Pe baza datelor din sesizări, investitorii reclamă un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei (bani şi acţiuni deţinute). Acestea sunt datele prezentate exclusiv de petenţi, de aceea ASF nu poate în prezent nici să confirme, nici să infirme această sumă, solicitând şi analizând documente suplimentare. Într-una dintre sesizări se face referire la un număr mai mare de clienţi ai SSIF Harinvest“, a afirmat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru Ziarul Financiar.

Astfel, cazul Harinvest devine unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă de pe piața locală de capital.

Până la această oră nu se știe dacă banii respectivi au fost furați sau pierduți în tranzacții bursiere cu produse structurate.

Mai mult, firma de brokeraj nu dispune de active proprii care să fie vândute pentru ca păgubiţilor să le fie restituite măcar o parte din sumele de care dispuneau sau din contravaloarea acţiunilor.

Cazul Harinvest seamănă cu cel al brokerului fugar Cristian Sima, care a dispărut din ţară în octombrie 2012. Clienţii firmei sale de brokeraj, WBS Holdings, au reclamat dispariţia lui Sima după ce au încercat să-şi retragă banii şi nu au reuşit.

În final a reieşit că Sima ar fi pierdut banii clienţilor în urma unor tranzacţii neautorizate realizate pe pieţele externe. Activitatea lui Sima pe pieţele externe nu era însă supravegheată de CNVM, autoritatea de reglementare a pieţei de capital, care între timp a fost absorbită de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În schimb, în cazul Harinvest, toate tranzacţiile s-au realizat pe Bursa de Valori Bucureşti şi au fost decontate de Depozitarul Central, sub supra­vegherea CNVM/ASF, ceea ce înseamnă că şi instituţiile respective sunt responsabile, în parte, că s-a ajuns aici.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`