EXCLUSIV // Companiile strategice din energie, puternic lovite de OUG 114 / Mircea Coșea: „Trebuie rectificată urgent! A încercat să ia de undeva și să pună altundeva, o cârpeală”
EXCLUSIV// Mircea Coșea, președinte al Consiliului de Supraveghere Transelectrica a vorbit în exlusivitate pentru B1.ro despre efectele negative pe care OUG 114 le-a exercitat asupra companiilor strategice din domeniul energetic. Acesta a criticat în special prevederea care a vizat obligația companiilor din energie de a plăti contribuția anuală de 2%.
“Ordonanța 114 a introdus acel 2% care era menit să alimenteze bugetul și să susțină acele cheltuieli pe care eu le estimez ca fiind legate de creșterile de salarii și de pensii. Preluarea acelui 2% de la o companie de interes strategic vital cum este Transelectrica face rău pentru că diminuează profitul dacă el există, dacă nu, o împinge la creditări peentru a-și desfășura activitatea. Din acest punct de vedere spun că nu a fost o decizie fericită. A încercat să ia de undeva și să pună altundeva, o cârpeală din punctul meu de vedere și să ducă la efecte negative vizibile. OUG 114 trebuie rectificată urgent. Sunt două lucruri pozitive în el, prevederile privind construcțiile și fondul de pensii. Restul trebuie modificat pentru că aduce numai dezavantaje”, a declarat Mircea Coșea.
Acesta a vorbit și despre valul de împrumuturi pe care le-a realizat recent Ministerul de Finanțe.Amintim faptul cănu mai puțin de 600 de milioane de lei au fost împrumutați joi de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 112 luni. Mircea Coșea a declarat că aceste împrumuturi nu sunt în sine un lucru rău, însă a atras atenția că ele pot deveni un pericol dacă sunt orientate către plata pensiilor și salariilor și nu către investiții.
„Nu sunt îngrijorat de împrumuturile care se fac pentru că ele sunt deocamdată într-o limită acceptabilă. Niciun model economic care există azi în lume nu exclude efectuarea de împrumuturi, deci ieșirea pe piețele de capital. Lucrurile nu sunt discutabile din punctul de vedere al atragerilor de fonduri, sunt discutabile din punctul de vedere al utilizării acestora. Nu am încă o știință a modului în care sunt utilizate împrumuturile. Dacă sunt utilizate pentru creșteri și salarii e un lucru negativ și ar trebui să fie studiat cu atenție. Dacă însă sunt făcute investiții va fi foarte bine. Din păcate nu există transparență aici. Dar oricum nu trebuie să privim împrumuturile ca fiind ceva negativ în sine. Gradul negativ sau pozitiv de apreciere trebuie făcut în funcție de utilizare. Ce face ministrul de Finanțe cu banii eu deocamdată nu știu”, a declarat Mircea Coșea.