OMV Petrom și Romgaz au depus declarația de comercialitate, un pas esențial pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră

OMV Petrom și Romgaz au depus declarația de comercialitate, un pas esențial pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră
Foto simbol: Pixabay

OMV Petrom și Romgaz, partenere în proiectul Neptun Deep, au depus marți la Agenția Națională pentru Resurse Minerale declarația de comercialitate pentru proiectul de producție a gazelor din Marea Neagră, au declarat surse din piață pentru G4Media, informația fiind confirmată ulterior de reprezentanții OMV Petrom.

OMV Petrom și Romgaz au depus declarația de comercialitate

Investiția totală a fost estimată la 4 miliarde de euro.

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării. Investiția totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimata la pana 4 miliarde de euro. In contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027”, au declarat oficialii OMV Petrom pentru G4Media.

În august, ministrul Energiei, Virgil Popescu, preciza că acordul petrolier de concesiune a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră conține o prevedere care obligă OMV Petrom și Romgaz să declare oficial până la finalul anului 2022 dacă zăcămintele au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

Zăcământul fusese concensionat inițial către un consorțiu format din ExxonMobil (SUA) și OMV Petrom, dar în cele din urmă compania americană a vândut acțiunile sale din proiect către Romgaz, companie cu capital majoritar de stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`