OMV Petrom, buget de investiții de circa 6,4 miliarde de lei pentru 2013 și dividente aferente pe 2012 de 1,6 miliarde de lei
Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor OMV Petrom a decis, în cadrul ședinței de luni, distribuția de dividende aferente 2012, în valoare totală de circa 1,6 miliarde lei, un buget de investiții cu 24% mai ridicat decât în 2012, de circa 6,4 miliarde lei și numirea membrilor Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.
OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei a anunțat hotărârile adoptate în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA), din data de 22 aprilie 2013.
Distribuire de dividende
Pe baza propunerii Directoratului, AGOA a aprobat distribuirea de dividende către acţionarii OMV Petrom S.A înregistraţi în registrul acţionarilor la data de 14 mai 2013, cu o valoare brută de 0,028 lei per acţiune. Valoarea totală a dividendelor ce vor fi distribuite începând cu 18 iunie 2013 se ridică la 1.586 milioane lei, potrivit unui comunicat OMV Petrom.
Buget de investiții cu 24% mai ridicat decât în 2012
AGOA a aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al OMV Petrom S.A. pentru exerciţiul financiar 2013, pregătit conform Standardelor Internaționale de Raportare Financiară. Astfel, investiţiile planificate de companie se ridică la 6.446 milioane lei, cu 24% peste nivelul investiţiilor bugetate pentru anul 2012.
Cea mai mare parte a investiţiilor, 80%, este destinată activităţilor de Explorare şi Producţie și vor permite valorificarea oportunităților de creștere prin intermediul lucrărilor de explorare și al achizițiilor de licențe de explorare. Activităţii de Rafinare şi Marketing îi revine 17% din buget, iar 4% vor reprezenta investiţiile în Gaze si Energie, Solutions, Sediu și altele. OMV Petrom a investit în ultimii 8 ani aproximativ 9 miliarde euro, respectiv circa 86% din profitul operațional, și rămâne în continuare cel mai mare investitor in sectorul energetic din România.
Numirea membrilor Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom
Avândîn vedere faptul cămandatul actual al Consiliului de Supraveghere expirăla data de 28 aprilie 2013, au fostaleși, pentru următoarea perioadă de 4 ani, respectiv pânăîn data de 28 aprilie 2017, următorii membri ai Consiliului de Supraveghere al societăţii:
Gerhard Roiss–Preşedinte al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom.Director General al OMV și Preşedinte al Directoratului OMV (din 1 aprilie, 2011),
David Charles Davies–Preşedinte Adjunct al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom. Director Financiar și Preşedinte Adjunctal Directoratului OMV, Director General al OMV Solutions GmbH.
Manfred Leitner –Membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom.Membru al Directoratului OMV, responsabil cu activitatea de Rafinare și Marketing (din 1 aprilie 2011).
Jaap Huijskes–Membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, numit la propunerea OMV. Membru al Directoratului OMV, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie (din 1 iulie, 2010).
Hans-Peter Floren–Membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom. Membru al Directoratului OMV, responsabil cu activitatea de Gaze și Energie (din 1 martie 2012).
George Băeșu–Membru alConsiliuluide Supraveghere OMV Petrom. PreședintealAutoritățiiNaționalepentru Restituirea Proprietăților.
Dan Lucian Vlădescu–Membru alConsiliuluide Supraveghere OMV Petrom. Președinteal AutoritățiiNaționalepentru Reglementarea și Monitorizarea AchizițiilorPublice.
Mark Mobius–Membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom.Preşedinte ExecutivalTempleton Emerging Markets Group.
Riccardo Puliti –Membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom. Director Executiv al BERD responsabil pentru sectorul energetic şi al resurselor naturale.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani.
La sfârşitul anului 2012, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.
Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, Petrom a început operaţiunile comerciale la centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi la parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.
În anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1.270 milioane euro.
OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone și deținea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.
Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.