OMV Petrom a modernizat Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice Câmpina
OMV Petrom a finalizat modernizarea Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina, în urma unor investiţii de peste 20 de milioane de lei (4,6 milioane euro), din surse proprii şi fonduri europene, a anunţat miercuri compania.
„După mai mult de 150 de ani de exploatare a resurselor de ţiţei şi gaze din România, una dintre provocările acestei industrii pe plan local este declinul natural al producţiei provocat de maturitatea zăcămintelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, cum sunt cele de care dispunem acum la ICPT Câmpina, putem obţine date mai precise cu privire la structurile geologice şi putem testa noi soluţii de exploatare a zăcămintelor existente astfel încât să putem creşte productivitatea acestora”, a declarat într-un comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea Upstream.
Din totalul investiţiei, fondurile nerambursabile au însumat 6,85 milioane lei.
În cadrul proiectului de modernizare a fost construit un depozit pentru stocarea carotelor geologice (probe geologice colectate in timpul forajului, din interiorul sondelor) şi au fost achiziţionate echipamente moderne de analiză pentru laboratoarele din cadrul institutului.
ICPT Câmpina stochează peste 150.000 de cutii cu probe de carote geologice, care urmează să fie mutate în noul depozit. Cele mai vechi probe provin din sonde forate în epoca interbelică, perioadă în care analiza carotelor a devenit o practică la nivelul industriei.
Cea mai veche probă are peste 540 milioane de ani şi a fost prelevată în anii ’80 de la o adâncime de peste 2.000 de metri, dintr-o formaţiune geologică ce corespunde erei Precambrian. Carota de la cea mai mare adâncime a fost recuperată dintr-o sondă forată la 7.025 de metri.
Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnice din Câmpina a fost înfiinţat în 1950, iar depozitarea şi analiza probelor geologice colectate din interiorul sondelor a fost una din primele linii de activitate. Institutul este singurul centru de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România şi are, până în prezent, 56 de brevete de invenţii şi încă 4 brevete în curs de examinare.