OMV Petrom a modernizat Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice Câmpina

OMV Petrom a modernizat Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice Câmpina

OMV Petrom a finalizat modernizarea Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina, în urma unor investiţii de peste 20 de milioane de lei (4,6 milioane euro), din surse proprii şi fonduri europene, a anunţat miercuri compania.

„După mai mult de 150 de ani de exploatare a resurselor de ţiţei şi gaze din România, una dintre provocările acestei industrii pe plan local este declinul natural al producţiei provocat de maturitatea zăcămintelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, cum sunt cele de care dispunem acum la ICPT Câmpina, putem obţine date mai precise cu privire la structurile geologice şi putem testa noi soluţii de exploatare a zăcămintelor existente astfel încât să putem creşte productivitatea acestora”, a declarat într-un comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea Upstream.

Din totalul investiţiei, fondurile nerambursabile au însumat 6,85 milioane lei.

În cadrul proiectului de modernizare a fost construit un depozit pentru stocarea carotelor geologice (probe geologice colectate in timpul forajului, din interiorul sondelor) şi au fost achiziţionate echipamente moderne de analiză pentru laboratoarele din cadrul institutului.

ICPT Câmpina stochează peste 150.000 de cutii cu probe de carote geologice, care urmează să fie mutate în noul depozit. Cele mai vechi probe provin din sonde forate în epoca interbelică, perioadă în care analiza carotelor a devenit o practică la nivelul industriei.

Cea mai veche probă are peste 540 milioane de ani şi a fost prelevată în anii ’80 de la o adâncime de peste 2.000 de metri, dintr-o formaţiune geologică ce corespunde erei Precambrian. Carota de la cea mai mare adâncime a fost recuperată dintr-o sondă forată la 7.025 de metri.

Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnice din Câmpina a fost înfiinţat în 1950, iar depozitarea şi analiza probelor geologice colectate din interiorul sondelor a fost una din primele linii de activitate. Institutul este singurul centru de cercetare ştiinţifică pentru industria petrolieră din România şi are, până în prezent, 56 de brevete de invenţii şi încă 4 brevete în curs de examinare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:14 - Incendiu într-un club din Sighișoara. 150 de persoane s-au autoevacuat
20:48 - Bărbat arestat după ce a intrat cu mașina în pietoni la Londra
20:22 - Furtuna din București a distrus zeci de mașini și a provocat și alte pagube. Peste 100 de intervenții ale pompierilor în timpul Codului galben
19:53 - Papa Francisc a cerut discuții de pace între Ucraina și Rusia, în mesajul de Crăciun: „Fie ca sunetul armelor să fie redus la tăcere!”
19:25 - Moscova acuză NATO că transformă R. Moldova în centru logistic pentru Ucraina și își aduce infrastructura militară mai aproape de Rusia
18:55 - „Ce putem oferi în casele noastre și în activitățile noastre Pruncului Iisus?”. Predica Patriarhului Daniel de Crăciun
18:25 - Regele Charles, mesaj de Crăciun. Cuvinte emoționante despre „efectele devastatoare” ale războaielor și nu numai: „Toți trecem printr-o formă de suferință la un moment dat în viață” (VIDEO)
17:55 - Haos la minutul de reculegere ținut la un meci din Germania după atacul de la Magdeburg. Un slogan de extremă dreapta a fost sancționat cu mii de huiduieli: „Afară cu naziștii!” (VIDEO)
17:28 - Cele mai tari filme din 2024 și producția momentului. Irina Margareta Nistor: Avem un film extraordinar care cred că este cel mai important de văzut în perioada asta (VIDEO)
17:01 - Zelenski acuză un atac „inuman” al Rusiei pe 25 decembrie: „Pene de curent în mai multe regiuni. Răul rusesc nu va distruge Ucraina și nu va strica Crăciunul”