OMV Petrom a finalizat achiziția OMV Offshore Bulgaria GmbH și intră în licența de explorare a perimetrului offshore Han-Asparuh din Bulgaria
OMV Petrom a finalizat tranzacția pentru achiziția participației de 100% în OMV Offshore Bulgaria GmbH de la OMV Exploration & Production GmbH și intră în licența de explorare a perimetrului Han-Asparuh din Bulgaria. În urma retragerii Repsol, autoritatea de reglementare din Bulgaria a aprobat alocarea participației de 30% a Repsol către ceilalți doi parteneri rămași.
OMV Petrom a finalizat achiziția OMV Offshore Bulgaria GmbH
În acest context, participația OMV Petrom în perimetru, prin intermediul OMV Offshore Bulgaria GmbH, este, în prezent, de 42,86%, alături de Total (57,14%) în calitate de operator, potrivit unui comunicat de presă.
“Această achiziție este un pas important în strategia noastră de a ne extinde operațiunile Upstream în regiune. OMV Petrom desfășoară activități în Marea Neagră de peste patru decenii ca operator și a dobândit o experiență valoroasă în ceea ce privește apele de mare adâncime în calitatea sa de non-operator în cadrul licenței pentru Neptun Deep din România”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream.
Guvernul bulgar a atribuit în 2012 perimetrul de explorare Han-Asparuh consorțiului format din OMV (30%), Total (40%) și Repsol (30%). Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 km² cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m.
Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 km². În prezent, datele seismice sunt procesate și, în funcție de rezultate, joint venture-ul va desfășura activități viitoare de explorare.
Statul român trebuie să plătească austriecilor de la OMV daune în valoare de 300 de milioane de lei
Amintim că statul român trebuie să plătească daune în valoare de 300 de milioane de lei austriecilor de la OMV Petrom, în urma procesului itentat împotriva Ministerului Mediului. Tribunalul Arbitral a emis pe data de 9 iulie 2020 decizia finală în arbitrajul iniţiat de OMV Aktiengesellschaft (OMV AG) la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva Ministerului Mediului din România și a dat câștig de cauză companiei.
OMV a acţionat în judecată statul român la data de 7 martie 2017, la Curtea de Arbitraj de la Paris, pentru costurile suportate de OMV Petrom cu privire la lucrări de dezafectare de sonde şi refacere a mediului.
În caz, juriștii din Ministerul Mediului analizează posibilitatea și oportunitatea unei căi extraordinare de ataca deciziei, a declarat pentru B1.RO Mihai Drăgan, director de comunicare din cadrul Ministerului Mediului.
“Este vorba despre niște obligații ale statului român, încă de la ccontractul de privatizare, din 2004, asumate prin contract. Juriștii din Ministerul Mediului analizează posibilitatea unei căi deatac. Până nu luăm decizia în acest sens nu putem face alte comentarii. Din punct de vedere juridic, există posibilitatea, există niște căi extraordinare de atac și analizăm acum posibilitatea și oportunitatea. Suntem în termen ”, a precizat Mihai Drăgan pentru B1.RO.
OMV Petrom a transmis, la solicitarea B1.RO, o primă reacție după ce statul român a pierdut procesul. Potrivit reprezentanților companiei, OMV AG poate solicita rambursarea către Petrom a costurilor generate de lucrări pentru dezafectare de sonde și de refacere a mediului, așa cum se arată în Anexa P din Contractul de privatizare al Petrom.