OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040

OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
Foto: Hepta - DPA Images / Igor Russak

OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza „mai multor încălcări fundamentale ale contractului”.

OMV a rupt contractul cu Gazprom

Conform termenilor contractului, care a fost semnat iniţial în 2006, acesta urma să expire în 2040, scrie DPA și Agerpres. Cu toate acestea, la mijlocul lunii trecute, Gazprom a oprit livrările de gaze către OMV, după o dispută juridică între cei doi parteneri.

Un tribunal german a cerut Gazprom să plătească 230 milioane de euro către OMV, pentru nereguli în livrările de gaze. Grupul austriac preciza atunci că va lua, imediat, măsuri pentru a pune în aplicare decizia tribunalului prin acţiuni faţă de propriile sale facturi către Gazprom. Trei zile mai târziu, Gazprom a suspendat livrările de gaze către OMV.

Grupul OMV a avut venituri de 39 de miliarde de euro în 2023

În comunicatul de presă difuzat miercuri seara, OMV a precizat că nu există riscul apariţiei unor probleme în aprovizionarea cu gaze. „În prezent, ne putem baza pe un portofoliu diversificat de surse alternative de gaze şi astfel să garantăm securitatea aprovizionării pentru clienţii noştri”, a declarat directorul general de la OMV, Alfred Stern.

OMV se poate baza pe gaze din propria sa producţie realizată în Norvegia şi Austria, precum şi pe livrările de la producătorii externi de gaze naturale şi gaze lichefiate.

În plus, depozitele de gaze ale OMV au în prezent un grad de umplere de 85%.
Contractul dintre OMV şi Gazprom, semnat în 2006, a fost iniţial salutat de politicieni însă ulterior a intrat în vizorul criticilor din cauza termenilor şi condiţiilor incluse.

În mod public, pe lângă durata contractului până în 2040, se ştie doar că cele două părţi au convenit o clauză de tip „Take-or-pay”, conform căreia OMV trebuie să plătească pentru gazele livrate de Gazprom chiar dacă nu are nevoie de aceste cantităţi de gaze.

Grupul OMV a avut venituri de 39 de miliarde de euro în 2023 şi are o forţă de muncă de aproximativ 20.600 de angajaţi la nivel mondial. Cel mai mare acţionar la OMV este Guvernul austriac.

OMV Aktiengesellschaft deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”