Oltchim, la pământ: Electrica a tăiat curentul pentru o datorie de 100 de milioane de euro
Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) pare să fi ajuns într-o situație disperată după ce, săptămâna trecută, Electrica a decis să reducă livrările de energie electrică către combinatul chimic din cauza unor restanțe la plată acumulate de 100 de milioane de euro. Decizia furnizorului de electricitate a obligat conducerea OLT să reducă capacitatea de producție, anunță oficialii companiei.
„Începând cu data de 11 ianuarie 2011 Oltchim funcţionează cu o parte din instalaţii la capacitate redusă ca urmare a neîncadrării în graficul de eşalonare încheiat cu furnizorii de energie electrică SC Electrica SA. În prezent Oltchim negociază cu Electrica pentru normalizarea situaţiei şi reluarea livrărilor de energie electrică conform clauzelor contractuale”, se arată într-un comunicat al Oltchim emis pe bursă şi semnat de Constantin Roibu, directorul general al companiei.
Potrivit unor surse din cadrul Electrica, furnizorul de energie somase Oltchim să achite până pe 18 ianuarie datorii de 100 de milioane de euro, avertizând că în caz contrar livrările de current vor fi sistate.
Deși anul trecut combinatul din Râmnicu Vâlcea părea să se fi redresat, după ce release activitatea pe platforma Arpechim, finalul de an i-a găsit pe cei de la Oltchi în situația de a nu mai putea să achite facturile furnizorilor de materii prime.
Primul trimestru al lui 2011, reprezentase un semnal bun pentru investitori, combinatul înregistrând o creștere de 93% a cifrei de afaceri, la 464,7 milioane de lei, iar pierderile scăzuseră la 2,6 milioane de lei, potrivit zf.ro.
În luna iulie directorul Constantin Roibu anunțând că activitatea rafinăriei Arpechim, achiziționată de la Petrom în decembrie 2009 a fost reluată, instalațiile furnizând din nou propilena necesară procesului de producție al combinatului.
Dificultățile cu care s-a confruntat gigantul industrial în a doua parte a anului, datorate în parte faptului că nu a reușit să mai atragă finanțări de la bănci, au adus combinatul în situația de a nu mai putea să achiziționeze materii prime pentru producție.
Efectele acestui blocaj au fost închiderea unei părți a instalațiilor de producție și trimiterea a 1.000 din cei 3.500 de angajați în șomaj tehnic. În octombrie Ministerul Economiei a anunțat că principalii creditori ai companiei BCR și Banca Transilvania, către care combinatul are o datorie de 107 milioane de euro, ar putea accepta conversia datoriei în acțiuni la Oltchim.
Se pare că cele două instituții bancare preferă totuși să aștepte preluarea combinatului de către un investitor strategic care să redreseze Oltchim, înainte de a accepta conversia datoriilor.
Favorit pentru preluarea combinatului este grupul german PCC, care controlează deja un pachet de 33% din acțiunile Oltchim. Nemții fiind în ultimii ani într-o continuă dispută cu actuala conducere pe care o acuză de situația dezastruasă a combinatului. În replică directorul Roibu, care este la conducerea combinatului de 20 de ani, îi acuză pe cei de la PCC că ar fid us o politică de blocare a finanțărilor către Oltchim.