Olguţa Vasilescu, despre noua Lege a pensiilor: Patronii riscă PUŞCĂRIA dacă nu virează contribuţiile angajaţilor. Ministrul NU SPUNE NIMIC despre companiile de STAT care nu plătesc aceste contribuţii

Publicat: 27 09. 2018, 22:30
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lia Olguța Vasilescu anunţă modificări importante la noua Lege a pensiilor.
Ministrul Muncii a declarat, joi seară, că au fost introduse mai multe amendamente în proiectul de act normativ, care va intra în vigoare în 2021. Astfel, la propunerea sindicatelor, va fi introdusă infracțiunea de stopaj la sursă.

Oficialul guvernamental a precizat că patronii care nu vor vira banii din contribuțiile angajaților riscă să ajungă la închisoare.

„În vechea lege a pensiilor se spune că angajații datorează contribuții, dar nu se specifica faptul că ele trebuie și plătite. Acum, am trecut în lege datorat și plătit. Aceste prevederi vor intra după anul 2021. De anul viitor, pe site-ul Casei Naționle de Pensii, cât și pe site-ul ANAF, se va vedea dacă nu se plătesc contribuțiile, pentru ca angajatul să vadă dacă angajatorul livrează sau nu contribuțiile. Ei vor putea vedea și numărul de puncte, pentru a-și putea calcula pensia.
Sindicatele au cerut ca să se introducă infracțiunea de stopaj la sursă, tocmai pentru a se evita situația în care angajatorul nu virează contribuțiile. E ca și cum i-ar fura banii din buzunar, e o infracțiune”, a spus, la România TV, Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii nu a precizat însădacă aceste prevederi privind infracțiunea de stopaj la sursă se vor aplica şi statului român, care e patron / acţionar majoritar la unele dintre cele mai mari companii din ţară.
Prin urmare, este neclar dacă şi statul român sau reprezentanţii săi vor „merge la puşcărie” după ce va intra în vigoare legea, în contextul în care sunt multe companii de stat care nu plătesc contribuţiile angajaţilor, aspect pe care Ministrul Muncii nu are cum să nu îl cunoască.

O altă noutate anunţată joi seară de Olguţa Vasilescu o reprezintă creșterea pensiilor la început de an nu doar cu rata inflației, ci și cu un procent suplimentar, stabilit la 2%.