Olanda vrea să renunţe la imaginea de paradis fiscal: Multinaţionalele rămân fără una din principalele facilităţi fiscale

Publicat: 17 09. 2019, 08:52
Foto: Pixabay

Guvernul olandez se pregăteşte să ia o decizie majoră privind fiscalitatea, iar aceasta va lovi în plin în multinaţionale. Mai exact, marți ar urma să adopte o modificare legislativă privind impozitarea profiturilor, pentru a corecta imaginea de paradis fiscal pentru marile grupuri, arată AFP.

Oficial, țara nu figurează pe „lista neagră” a Uniunii Europene dar regatul este un paradis al optimizării fiscale pentru marile companii, iar acum premierul liberal Mark Rutte vrea să pună capăt acestui lucru.

Măsura este sprijinită chiar şi de către ecologiștii și socialiștii aflaţi în opoziţie, dar coaliția premierului Rutte, formată din patru partide, este divizată în privința acestui subiect.

În prezent, multinaționalele pot declara când le convine cel mai bine pierderile înregistrate în străinătate. Acestea sunt atunci deduse din veniturile lor. În ce privește profiturile înregistrate în străinătate, acestea nu sunt luate în calcul. Astfel, giganți precum Philips, AkzoNobel, Airbus sau Shell nu plătesc practic niciun impozit.

Potrivit noii legislații, companiile vor avea la dispoziție maxim trei ani pentru a declara pierderile din străinătate. Până în prezent, legea nu prevede niciun interval. Este o schimbare notabilă pentru un guvern condus de un liberal care, în fața nemulțumirii din ansamblul sferei politice, a trebuit să renunțe anul trecut la taxarea dividentelor.

Luat prin surprindere de susținerea guvernului, liderul partidul ecologist GroenLinks, Jesse Klaver, și-a exprimat rapid satisfacția.

„Dacă brutarul plătește impozit pe profitul pe care îl realizează, Shell trebuie să facă la fel”, a spus el.

Potrivit noii legislații, aplicabilă începând din 2021, gigantul petrolier anglo-olandez va urma să plătească anual impozit pe profit de circa 250 milioane de euro, potrivit estimărilor. Grupul nu a dorit să reacționeze dar a precizat că urmărește dezvoltările „cu mult interes”.