Legea offshore este subiectul care a aprins spiritele pe scena politică în ultimele săptămâni provocând discuţii extrem de aprinse în interiorul coaliţiei PSD-ALDE. Această lege este cea care reglementează regimul exploatărilor de gaze din Marea Neagră, nu numai cele concesionate acum către ExxonMobil – Petrom, Black Sea Oil&Gas și LukOil – Romgaz, dar și cele din perimetrele viitoare care vor fi scoase la licitație. Aceste companii aşteaptă cu mare interes forma finală a legii pentru a vedea sarcina fiscală ce va cădea asupra lor. De altfel, acestea fac un lobby important pentru a căpătă condiţii favorabile.
Pe lângă companiile menţionate anterior, mai există o firmă destul de necunoscută la nivel naţional care a intrat puternic în afaceri cu petrolul din România. Este vorba de olandezii de la Mazarine Energy care prin subsidiara din România a preluat la finalul lui 2016 toate drepturile şi obligaţiile pentru 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom, împreună cu bunurile, drepturile reale şi angajaţii implicaţi în exploatarea câmpurilor petrolifere, arată Business Magazine.
Această companie are drept CEO pe Edward van Kersbergen, fizician care şi-a început cariera în domeniul petrolier drept inginer de operaţiuni pe platforme de foraj în Marea Nordului pentru Shell, pentru ca în 2001 să fondeze companie de consultanţă în domeniu, Horizon Energy, pe care o vinde chiar în zorii crizei financiare globale a unei companii elveţiene, SGS. Firma Mazarine a fost înfiinţat de acesta în 2013.
„Am preluat controlul asupra licenţei Zaafrane din centrul Tunisiei, acolo unde am forat două sonde de explorare. Am avut succes şi asta ne-a pus pe harta investitorilor“, spunea Edward van Kersbergen la momentul primei tranzacţii cu OMV Petrom.
Datorită acestui succes din Tunisa, Mazarine Energy Olanda a primit o injecţie de capital de 500 de milioane de dolari din partea Carlyle. Eric Faillenet, un alt membru al boardului Mazarin Energy, este director în cadrul Carlyle.
Printre membrii boardului Mazarine Energy se mai află şi Jeroen van der Veer, fost şef al colosului Shell, care până anul trecut era şi membru în consiliul de supraveghere al ING. Din acelaşi consiliu de supraveghere al băncii olandeze face parte şi Mariana Gheorghe, cea care a condus până la începutul acestui an operaţiunile OMV Petrom, chiar firma care vânduse petrimetrele către Mazarine Energy, mai arată sursa menţionată.
În plus, mai toată echipa executivă a Mazarine Energy a fost cumva legată de Shell, chiar şeful pe România, Spencer Coca, lucrând timp de opt ani în cadrul grupului.
Conform Business Magazine, la începutul începutul acestei luni, OMV Petrom a anunţat că renunţă la alte nouă perimetre în contextul în care compania nu a făcut niciun secret din faptul că se va concentra pe barilii cei mai profitabili. Perimetrele au intrat tot în portofoliul Mazarine Energy România, mai precis Carlyle, la fel ca primele 19. Mişcarea, anunţată la finalul săptămânii trecute, nu este neapărat o surpriză. De altfel, OMV Petrom a anunţat că va renunţa la 50-60 de zăcăminte, portofoliul total fiind de circa 200 de perimetre.
Astfel, olandezii prin planurile ambiţioase pe care le are privind petrolul din Marea Neagră urmăresc cu foarte mare atenţie proiectul de lege offshore pentru a vedea cum vor fi afectaţi de cadrul fiscal al legii. De altfel, Olanda este ţara cu cele mai mari investiţii străine în România.
Aceştia sunt extrem de interesaţi şi de contractul privind cele patru corvete multifuncționale pentru care Ministerul Apărării va oferi peste un miliard de euro. Rezultatul procedurii de achiziție va fi anunţat pe 26 octombrie. (Detalii AICI)
Olandezii de la Damen sunt cei care controlează şantierul naval de la Mangalia, cu toate că acţionariatul majoritar este deţinut de statul român. La doar câteva luni după ce au preluat managementul șantierului naval de la Mangalia, olandezii de la grupul Damen au numit la conducere două nume cu greutate din serviciile de informații românești. Este vorba despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, și consultantul Dan Dumitru, fost general SIE. (Detalii AICI)
În acest condiţii, trebuie să reamintim şi de implicarea olandezului Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, care este extrem de vocal privind situaţia politică din România, aducând în repetate rânduri critici vehemente politicilor implementate de Guvern şi Parlament.