Oameni de încredere ai PSD la instituții cheie ale statului. Remus Borza, despre numirile la ANRE: Se fac jocurile altcuiva nu ale României
Coaliția PSD-ALDE a reușit să își impună un om și în fruntea ANRE. După ce la Curtea de Conturi a fost numit Mihai Busuioc, și la instituția pentru reglementare în energie a venit rândul unui om docil partidului să preia conducerea.
Cu 220 de voturi pentru, Dumitru Chiriță, la bază simplu electrician, a fost numit drept președinte al ANRE. Funcția de vicepreședinte a fost câștigată de către UDMR prin persoana lui Zoltan Nagy-Bege .
Noul șef ANRE şi-a început cariera ca electrician, a continuat ca sindicalist, a trecut şi pe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi prin câteva mandate de deputat. Nici scandalurile nu l-au ocolit, fiind acuzat că atunci când era sindicalist era şi acţionar într-o companie care avea contracte bănoase cu Electrica, unde a fost chiar membru în consiliul de administraţie.
Presa a scris despre Dumitru Chiriţă, în 2011, că era „creierul” unei afaceri derulate prin societăţi înfiinţate de lideri sindicali. Aceasta viza contracte Electrica de 25 de milioane de euro obţinute de firmele Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA, care erau în acel moment controlate de Adolf Murelan şi Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate – Univers, potrivit unei investigaţii derulate de România Curată. Practic, prin această manevră, liderii sindicali erau acţionari, angajatori, controlând şi sindicatul propriilor angajaţi.
Numirea acestuia a fost aspru criticată de către Remus Borza care a atras atenția că prin aceste numiri România și companiile române au de pierdut, urmând ca ANRE să înceapă să facă jocurile altora.
”ANRE este o autoritate care a girat, mai ales sub conducerea actualului președinte, Niculae Havrileț, două liberalizări și două reglementări foarte importante pentru sistem, liberalizarea pieței de energie și a început și liberalizarea și reglementarea pieței de gaze. Probabil acesta este și costul pe care îl plătește astăzi actuala conducere a ANRE, care a fost decimată, căreia nu i s-a mai dat șansă unui al doilea mandat deși au generat o reformă absolut necesară”, a afirmat Remus Borza pentru DCNews.
”Până la urmă, cred că multinaționalele astăzi dau de băut la toată lumea, au scăpat de Havrileț, au scăpat de Emil Calotă, de vicepreședintele ANRE și au venit niște oameni cu care se vor înțelege mult mai bine și care le vor conserva monopolurile sau cvasimonopolurile pe parte de furnizare și distribuție, mai ales pe zona de gaze.
Indirect și implicit se fac jocuri altcuiva, dar nu jocurile României sau ale companiilor românești. Companiile românești au profitat cu vârf și îndesat, și se vede în acest indicator de profitabilitate, de pe urma liberalizării pieței energiei și mai nou a liberalizării parțiale a pieței gazului", consideră Borza.