Nu mai este nicio noutate pentru nimeni faptul că românii o duc din ce în ce mai greu.
Din acest motiv, cei mai mulți dintre aceștia sunt în căutarea unui al doilea job, pentru a reuși să facă față cheltuielilor care pe zi ce trece sunt din ce în ce mai mari.
Potrivit specialiștilor din domeniu, cererea pentru locurile de muncă de weekend a înregistrat o creștere semnificativă. Pentru a duce un trai decent, românii au nevoie de două sau chiar trei salarii.
Același lucru s-a întâmplat și în cazul Roxanei, care lucrează de aproape 20 de ani într-o fabrică de încălțăminte. Îngrijorată de faptul că nu reușea să țină pasul cu cheltuielile, în urmă cu un an, a început să își mai caute un job, pentru a-și suplimenta veniturile. Așa că s-a angajat ca ospătar într-un restaurant din centrul Capitalei.
„Jobul de bază este tehnician încălțăminte. Fac asta de 20 de ani”, povestește Roxana Călin.
„Copilul s-a mărit, are nevoie de altfel de studii, de niște limbi străine și obligatoriu este nevoie și de un venit suplimentar”, mai spune ea, potrivit Antena3.
Viața cu două joburi nu este deloc ușoară. Se împarte tot timpul între fabrică și restaurant. Însă este „rețeta câștigătoare”, așa cum spune chiar ea. Pentru că veniturile compensează cumva oboseala și lipsa de timp petrecută cu familia. Cele două joburi îi aduc, în acest moment, aproximativ 9.000 de lei pe lună.
„Lucrez 8 ore la jobul principal, de luni până vineri, iar aici vin part time, vineri, sâmbătă și duminică”, povestește Roxana.
„Creșterea job-urilor de weekend a fost cea mai spectaculoasă. Avem undeva la 200% creștere față de anul trecut. Apoi vin tot ce înseamnă job-urile part-time, cu o creștere foarte mare. Avem o creștere de undeva 25% pe job-urile remote, exclusiv de acasă”, povestește Bogdan Badea, reprezentant platformă de anunțuri.
Pentru al doilea loc de muncă, românii preferă industria HoReCa, vânzările, industria alimentară, dar și cea creativă.
„Trecem printr-o perioadă dificilă, cu inflație, criză energetică. Este clar că este foarte greu pentru mulți dintre noi să se întrețină și atunci, un al doilea job de weekend, part time, pe bază de proiect sau contract, oferă o sursă de venit suplimentar”, susține și Sorin Faur, specialist HR.
Un angajat poate câștiga astfel între două-trei mii de lei în domeniul HoReCa şi cinci-șase mii în industria creativă.
Potrivit Ministerului Muncii, aproximativ un milion de angajați din România au, în acest moment, două sau chiar trei locuri de muncă.
„Dacă ai două locuri de muncă este foarte greu să îţi menții echilibrul pe foarte mult timp şi să fii şi eficient, să nu obosești. Sunt, mai degrabă, soluții temporare – până la stabilizarea unui program sau serviciu sau un salariu mai mare”, spune Sorin Faur, specialist HR.
În februarie salariul mediu net a ajuns la 4.270 de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 14,8%. Majorarea este anulată însă de rata inflației.